Rodičovská krize straší Karkulku víc než vlk

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 11. 2008 7:30
Kdopak by se vlka bál je dospělý film pro děti
Kdopak by se vlka bál
Kdopak by se vlka bál | Foto: Bionaut Films

Praha - Zdatná konkurence možná nenápadně vyrostla Marii Poledňákové a Věře Plívové-Šimkové. Byť nový film Kdopak by se vlka bál může řadu diváků typických dětských filmů spíš vystrašit.

Vypráví o malé Terezce, která dětskýma očima sleduje krizi vztahu svých rodičů. Paralelní komentář k příběhu podává Terezčina oblíbená pohádka o Červené Karkulce

Film přes dětský úhel pohledu cílí spíše na rodiče, není to čistě dětský film přiznávají autoři. Ppodle producenta se v něm ale neztratí ani dětští diváci. "Dělali jsme testovací projekci pro rodiny s dětmi, reakce byly pozitivní," říká Vratislav Šlajer.

Kdopak by se vlka bál
Kdopak by se vlka bál | Foto: ČT
Čtěte také:
Do kin míří Červená karkulka pro děti i dospělé

Film je podle něj vhodný pro děti od 7 a 8 let, menším dětem občas připadal strašidelný. "Já říkám, že je to spíš dospělý film, ale že je i pro děti," připojuje se režisérka Maria Procházková, která zdatně ukočírovala i sestavu dětských herců.

"Měli jsme štěstí. Najít dětské herce je vždy složité," říká režisérka. Nejprve narazila na představitele Terezčina kamaráda Šimona, Matouše Kratinu. Ten na casting přivedl kamarádku Dorotku Dědkovou, z níž se vyklubala vhodná představitelka ústřední postavy.

Kdopak by se vlka bál
Kdopak by se vlka bál | Foto: Bionaut Films

Castingy prošlo 300 dětí a podle Procházkové tam bylo o zábavu postaráno. "Máme natočené, jak nám těch 300 dětí vypráví pohádku o červené Karkulce, to kdyby se sestříhalo, tak by to byl asi velmi navštěvovaný film," říká Procházková.

Herci oceňují trpělivost, se kterou Procházková dětské herce vedla. "Dorotka byla skvělá, ale stejně jsem si občas při natáčení říkala, že ještě sama s dětmi počkám," říká představitelka maminky Jitka Čvančarová. Jejího manžela ztvárnil Pavel Řezníček, bývalého přítele si zahrál Martin Hoffman

Děti neznaly dopředu scénář, texty se učily až těsně před natáčením "Vždy jsme se soustředili na konkrétní scénu, dětem jsem přeříkávala věty a oni je opakovali, " rekapituluje Procházková.

Procházková při práci na scénáři plném potrhlých dětských dialogů vycházejících z imaginativního pohledu na svět vycházela i z vlastních dojmů. "Scénář jsem konzultovala s kamarádkami, co mají děti, mezi dětmi se sama pohybuju. A také jsem možná úplně nepovyrostla," směje se.

Kdopak by se vlka bál
Kdopak by se vlka bál | Foto: Bionaut

Procházková sama říká, že ve stopách Poledňákové a Plívové-Šimkové jít nehodlá. "Bráním  se stát režisérkou dětských filmů, ale stejně v tom pokračuju."

Právě připravuje pro televizi seriál, v němž se děti naučí poznávat státy Evrosapké unie.

Představitelka babičky Jana Krausová může srovnávat: s Věrou Plívovou-Šimkovou v minulosti spolupracovala. "Plívová připravovala děti dopředu, občas to působilo až akademicky, tady to bylo autentičtější," říká.

Film s rozpočtem 17 milionů korun vstoupí do kin 4. prosince. Vznikl v produkci společnosti Bionaut, která s Procházkovou spolupracovala už na předchozím Žralokovi v hlavě s Oldřichem Kaiserem.

Jedna kopie filmu bude určena pro neslyšící; v obraze bude tlumočník do znakového jazyka, každá z hlavních rolí bude mít vlastního. Počítá se i s kopií pro zrakově postižené.

 

Právě se děje

Další zprávy