Na YouTube bude ke zhlédnutí western Sedm statečných

Kamil Fila Kamil Fila
10. 11. 2008 15:45
Kromě beverly a Star Treku je dostupná Pravá blondýnka

New York - Před několika týdny představitelé videoserveru YouTube oznámili zásadní změnu ve své strategii. V budoucnu budou mnohem větší část obsahu tvořit legálně převzaté televizní pořady a filmy.

Právě problémy s vysílacími právy a volným uveřejňováním videí byly častým terčem kritiky namířené proti jednomu z největších fenoménů novodobého internetu.

Hlavním partnerem se pro YouTube ze začátku stal televizní kanál CBS, z jehož archivu si server vzal například kompletní série Beverly Hills 90210 a Star Trek. Nyní studio Metro-Goldwyn-Mayer uvolnilo ze svých archivů i celovečerní filmy.

Best of Blondýna

V tiskovém prohlášení byl zmíněn klasický western Sedm statečných a akční comics Neprůstřelný mnich. Z novějších filmů - jako Pravá blondýnka - budou zveřejněny delší klipy ve vysoké obrazové kvalitě. MGM uvolní rovněž svůj televizní pořad Američtí gladiátoři.

Pravá blondýnka
Pravá blondýnka | Foto: archiv

Při přehrávání filmů, epizod seriálů a klipů poběží i reklamy - čili se YouTube přiblíží více normálnímu televiznímu proudu. Na rozdíl od stanice CBS chce studio MGM zabudovat reklamy do videí tak, že budou zabírat část obrazu; nebude tedy existovat tradiční předěl, jenž by mohl být podle svobodného rozhodnutí uživatele přeskočen, respektive překliknut dopředu.

YouTube tímto krokem legálního uvádění celovečerních filmů i kompletních epizod seriálů překračuje donedávna stanovený limit devíti minut, který platil pro přejímané dokumenty a výňatky z politických debat.

Členové představenstva YouTube tvrdí, že jejich rozhodnutí vychází z průzkumu přání uživatelů a z úspěchu jiných webů jako ABC.com, internetové pobočky stejnojmenné televize, kde se uvádějí celé díly televizních seriálů.

"Jde o to dát komunitě to, co chce. Navíc nemůžeme být slepí k růstu dlouhých formátů na jiných stránkách," řekl Jordan Hoffner, ředitel "obsahového partnerství" YouTube a CBS.

Směr televize

Pochopitelně s tímto posunem jde YouTube tam, kde online videa začínají vydělávat peníze. Hoffner dodal, že YouTube oznámí v následujících týdnech také další obsahové partnery.

Na nové směřování už reagovala Hudební televize MTV. Na portálu MTV Music zpřístupnila na internetu tisíce hudebních videoklipů ze svého archivu.

Američtí gladiátoři
Američtí gladiátoři | Foto: archiv

Nicméně televize CBS zatím neposkytla YouTube aktuální hity, jako jsou série CSI (Kriminálka Las Vegas, New York, Miami) a Trosečník. Kabelovka Showtime však prý dodá série Dexter a Californication. Součástí dohody mají být i klasiky typu MacGyver a každodenní soap opera Mladí a neklidní.

YouTube už pro "dlouhé formáty" vyvinul také nový přehrávač širokoúhlých videí. Server existuje od února 2005, kdy jej založili tři bývalí zaměstnanci firmy PayPal, a stál na počátku nové dráhy internetu nazývané komerčně vzletným názvem Web 2.0.

Nekontrolovatlené šíření mainstreamu

Ten už neovládají velké instituce, ale každý uživatel podle vlastního přání. Na MySpace může představit svoji kapelu a najít nové přátele, otevřenou Wikipedii může editovat, na eBay dražit předměty, na YouTube sdílet s ostatními videa a na Flickeru fotografie.

Californication
Californication | Foto: Aktuálně.cz

Server YouTube rozhýbal stojaté vody hudebního průmyslu a podnítil kreativitu svých uživatelů. Ale v poslední době se zdá, že původně subverzivní aktivity už se "zpětně" naučily využívat gramofirmy a velké korporace jako zpeněžitelný trend i další distribuční kanál.

Každá novinka ze zavedeného hudebního vydavatelství se dnes dočká na YouTube promovidea a premiéry klipu k singlu. Přesto na YouTube pořád zůstává prostor pro nekontrolovatelné šíření čehokoli.

Serveru si pořád víc všímají i politici, kteří jeho prostřednictvím vedou kampaně - a uživatelé jim to záhy vracejí tím, že je parodují. Represivní režimy YouTube zakazují, blokují či oficiálně volají po jeho zákazu.

Loni v listopadu YouTube zakoupila společnost Google za 1,65 miliardy dolarů. YouTube se podílí na internetovém provozu 10 procenty z celkových osmnácti, které zabírá streamované video.

 

Právě se děje

Další zprávy