Jak české celebrity vyrazily válčit do Bosny

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 10. 2008 16:30
Jihlava uvede válečnou reportáž dvojice Klusák- Remunda
Vánoce v Bosně: Petr Muk
Vánoce v Bosně: Petr Muk | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Válečná reportáž o výletu českých celebrit do Bosny! Neváhejte, vše platí Generální štáb Armády ČR! Startujeme opulentní tiskovou konferencí, na níž hvězdy prodiskutují nášlapné miny; nevynecháme prezentaci zbraní, bojových praktik a produktů sponzorů a těšit se můžete i na jímavý vánoční koncert a návrat do vlasti na palubě AN24. Zn. Válka jako velkej mejdan!

S touto anotací vyráží do jihlavských bojů o vítězství v soutěži Česká radost nový dokument Víta Klusáka a Filipa Remundy Vánoce v Bosně. Dvojice známá filmem Český sen - a právě pracující na filmu o sporech provázejících radar v Brdech s názvem Český mír - snímek natočila už v roce 2001.

Klusák s Remundou vyrazili s kamerou na výlet českých zpěváků a zpěvaček na velký vánoční koncert do Bosny. Doprovázeli sem Leonu Machálkovou, Báru Basikovou, Dana Hůlku, Petra Muka, Ladislava Křížka či dnes už neexistující dívčí kapelu Zoombie.

Vánoce v Bosně
Vánoce v Bosně | Foto: Aktuálně.cz

"Když jsme se o zájezdu hvězd české pop music dozvěděli, věděli jsme, že u toho nesmíme chybět," říká Klusák s Remundou. Výlet hvězd české pop-music mezi české vojáky v Bosně přináší podle něj "uhrančivé surreálné napětí".

To bylo patrné prý už při natáčení, třeba při pohledu na zpěvačku Báru Basikovou, která hledíc na hangár provinčního bosenského letiště dojatě zvolala: "Banja Luka! Vždycky jsem si přála vystupovat v Banja Luce."

Dokumentaristé natáčeli celý pobyt "umělců z Prahy" - od příjezdu na letiště a cestu do sportovní haly, která prý působila jako zájezd autokaru Čedoku po Karlově mostě. "Jen namísto Werichova vpravo Hrad, vlevo strom, poslouchaly naše hvězdy - vlevo vypálená mešita, vpravo srbský voják s ostře řezanými válečnickými rysy," vzpomíná Klusák.

Vánoce v Bosně: Ladislav Křížek
Vánoce v Bosně: Ladislav Křížek | Foto: Aktuálně.cz

Vojáci byli podle Generálního štábu spokojeni; mnozí si odkládali dovolenou, aby neodjeli před koncertem. "Místní gymnazisté zato opustili výchovný koncert po prvních dvou skladbách," dodává Remunda. A bosenští piráti prodávali nelegální CD v improvizovaných music shopech umístěných přímo před branami vojenské základny.

Vánoční koncert produkoval mediální ekvilibrista Charlie Kasal. "Akci přirovnával k návštěvě Marylin Monroe ve Vietnamu," dodávají pro vykreslení bizarnosti celé akce autoři.

Výpravu tří dopravních speciálů - jedno letadlo vezlo umělce, další dvě novináře - a veškerou logistiku na místě podle Klusáka hradila Armáda České republiky.

"Zástupci Generálního štábu nám tehdy ochotně odpovídali na všechny otázky, jen na jednu odpovědět odmítali - kolik to vše stálo," dodávají Klusák s Remundou.

Vánoce v Bosně
Vánoce v Bosně | Foto: Aktuálně.cz

"Válečná reportáž" z Bosny vznikla ještě předtím, než Klusák s Remundou zaznamenali mediální ohlas se svým dokumentem Český sen, v němž otevřeli stejnojmenný fiktivní supermarket.

Vánoce v Bosně se ale dočkaly sestříhání a dokončení až po sedmi letech. "Film byl natočen, a pak jsme na něj kvůli práci na Českém snu pozapomněli. Ale po letech, kdy pracujeme na válečném filmu o radaru, nám na mysl vytanuly zážitky s umělci v minovém poli," říkají. "Nehledě na to, že na zpracování tak intenzivního materiálu bylo potřeba trochu dospět."

O uvedení filmu jednají s Českou televizí, zatím ale není nic jisté. "Byli bychom rádi, kdyby film ČT zařadila poblíž vánočního koncertu Karla Gotta," věří.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy