Lennonovo mládí míří na filmová plátna

tur
30. 8. 2008 21:45
Snímek natočí režisérka spícího Beckhama

Londýn - Necelý rok po premiéře životopisného snímku Control, zachycujícího kariéru frontmana Joy Division Iana Curtise, byly ohlášeny přípravy dalšího projektu, jenž se věnuje ještě proslulejší figuře populární hudby.

Ovšem to není jediná nahodilá spojitost, neboť scénáře k chystanému Lennonovu  portrétu s názvem Nowhere Boy napíše opět osvědčený Matt Greenhalgh, tedy autor Control.

Již předem se dá počítat s tím, že z formálního hlediska půjde o nekonvenční a silně vizuální zpracování, protože coby režisérka byla oslovena umělkyně Sam Taylor-Wood, která se dosud věnovala pouze výtvarné aranžované fotografii, videoartu a na kontě má jen několik - byť velice ceněných - krátkých filmů a také klipy pro Eltona Johna nebo Pet Shop Boys.

John Lennon
John Lennon | Foto: Bleskově
Čtěte také:
USA versus John Lennon: Jakou moc měl rokenrol
Anton Corbijn: Hudba v sedmdesátkách byla rebelská
Control vypráví spořádaný příběh sebevraha

Její nejslavnější video kus představuje hodinovou studii spícího Davida Beckhama. Záběr na dřímající fotbalovou celebritu vystřídá tréninková sekvence. 

Jako kdyby fotograf Anton Corbijn, který loni debutoval s Control, nastavil trend, že životopisy rockerů budou napříště tvořit jen lidé, kteří mají blízko ke klipové kultuře a videoartu: z hlediska organického propojení vizuality a hudby v současném pojetí by to bylo jen logické.

Elton John - I Want Love

Sam Taylor-Wood, jež byla v roce 1997 nominována prestižní Turnerovu cenu pro mladé britské umělce, se hodlá soustředit na Lennonovo mládí. Na éru před The Beatles, počátky přátelství s Paulem McCartneym a jeho první krůčky ke slávě. Velký akcent by měl být položen i na jeho vztahy s matkou a tetou.

Sam Taylor-Wood
Sam Taylor-Wood | Foto: Aktuálně.cz

„Ten příběh se mě dotkl na několika úrovních. Na osobní i umělecké," popisuje. „Ženy v Johnově mládí doopravdy utvořily toho, kým se pak stal. Slabé i silné stránky těchto vztahů budou pro můj film klíčové."

Zástupce producenta Ecosse Films, Robert Bernstein, prohlásil: „Skutečně se nemůžu dočkat toho, jakým uměleckým a vizuálním přínosem může Sam Taylor-Wood pro příběh být."

Natáčet by se mělo začít v březnu 2009 v Lennonově rodném Liverpoolu. Za rozhodnutím svěřit celovečerní film zatím nezkušené Sam Taylor-Wood stojí bezesporu úspěšné uvedení jejího krátkého filmu Love You More na letošním festivalu v Cannes.

Byl nominován na Zlatou palmu a ani on neměl daleko k hudbě, obsahoval dvě skladby od punkerů Buzzcocks a objevil se v něm v malé roli jejich zpěvák Pete Shelley.

Sam Taylor-Wood - A Little Death (2002)


 

 

Právě se děje

Další zprávy