Atentát na Klause se znovu odehraje U Tří čápů

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 8. 2008 10:30
Živé kino právě promítá dokument Radima Procházky
Klaus přišel novinářům oznámit svůj zdravotní stav a zodpovědět pár otázek.
Klaus přišel novinářům oznámit svůj zdravotní stav a zodpovědět pár otázek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Čeští dokumentaristé vyrážejí se svými filmy do pražských ulic.

Jejich akce Živé kino má v pondělí, tedy dnes, na programu Papírový atentát, který se vrací k tzv. sarajevskému atentátu na Václava Klause.

Akci Živé kino pořádá Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě. V pražském veřejném prostoru se odpromítá celkem šest celovečerních dokumentárních filmů české provenience.

"Film pro své plné vyznění a divácké uchopení nepotřebuje být promítán pouze v kinosále se sedačkami a oponou," vysvětluje ideu projektu koordinátorka Alena Marcová.

Foto: Aktuálně.cz

"Samo město se má stát kinem - Kinem, které vám filmy promítá v prostředích, z nichž vyrůstají nebo jsou s nimi propojeny," říká s tím, že neinscenované okolí film vystavuje nečekaným souvislostem a zážitky diváků intenzivněji proměňuje.

Každý z filmů promítaných v rámci Živého kina je navíc promítán na místo, s nímž nějak tematicky souvisí.

Podle režiséra Papírového atentátu Radima Procházky provázela jednání o promítacích místech řada úskalí - což se dotklo i jeho filmu.

Dokument pojednává o takzvaném sarajevském atentátu na Václava Klause, kterým vyvrcholila krize ODS v roce 1997; vedla až k pádu vlády a předčasným volbám.

Film se měl původně promítat ve Sněmovní ulici, kde dříve sídlila ODS.

"Právě tam se konalo v noci na neděli 30. listopadu 1997 jednání grémia strany, po kterém oznámil Václav Klaus demisi na funkci premiéra," připomíná Procházka bezmála jedenáct let staré události. Jednání provázela bouřlivá demonstrace pod okny sídla ODS.

Vít KLusák a Filip Remunda v dokumentu Český sen
Vít KLusák a Filip Remunda v dokumentu Český sen | Foto: Český sen

Promítání na tomto místě ale bylo úřadem Prahy 1 zamítnuto. Procházka poukazuje na to, že většinové zastoupení tu má právě ODS. "Oficiálním důvodem zamítnutí bylo, že by se nezajistila dostatečná průchodnost chodníku," dodává.

Organizátoři Živého kina poté chtěli film promítat 2. září na Hradčanském náměstí. "Podle Správy Pražského hradu by však akce kolidovala s oslavami srpnového výročí okupace Československa," oznamuje Procházka.

Až na třetí pokus se tak našel vhodný termín a místo. Film Papírový atentát se bude nakonec promítat v pondělí 25. srpna od 20.30 naproti Senátu, na fasádu domu U tří čápů v Tomášské ulici. "Ani to není špatná adresa, ale film prostě patří do Sněmovní," uzavírá Procházka.

Akce Živé kino začala ve středu 20. srpna projekcí časosběrného Občana Havla na Rašínově nábřeží, ve čtvrtek následoval Gogolův Národ sobě u Národního divadla.

Ženy pro měny
Ženy pro měny | Foto: Aktuálně.cz

Po Papírovém atentátu přijde ve čtvrtek 28. srpna na řadu slavný Český sen Filipa Remundy a Víta Klusáka, v neděli 31. srpna budou následovat neméně slavné Ženy pro měny Eriky Hníkové promítané u obchodního domu Kotva.

Cyklus uzavřou 1. září Marečkovy Hry prachu natáčené během pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Opět se symbolicky promítnou u Kongresového centra, kde tehdy MMF zasedal.

Vstup na všechny projekce Živého kina je zdarma a pravidelný začátek je ve 20.30. V průběhu akce mohou účastníci navíc vyhrát akreditace právě do Jihlavy. Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě proběhne letos od 24. do 29. října.

Podobně filmy ze svého programu před nedávnem v pražských ulicích promítal Fresh Film Fest, festival studentské tvorby, který v Karlových Varech začíná už tuto středu.

 

Právě se děje

Další zprávy