Dannyho parťáci ztratili Bernieho Maca

Redakce KUL
10. 8. 2008 12:45
Herci a komikovi bylo jen padesát let

Londýn - Ve věku 50 let zemřel v sobotu v nemocnici v Chicagu herec Bernie Mac, známý divákům světových kin z filmu Charlieho andílci: Na plný pecky a hlavně ze série Dannyho parťáků.

Jejich šéf George Clooney byl také první, kdo na jeho skon reagoval. "Svět teď bude jednoduše smutnější," prohlásil představitel Dannyho Oceana.

Mac trpěl sarkoidózou a příčinou úmrtí byly komplikace spojené se zápalem plic. Jeho smrt mnohé překvapila; měli za to, že léčba jeho nemoci je úspěšná.

V domácí Americe byl znám nejen jako filmový herec, ale i jako bavič. Populární byl jeho sitcom Bernie Mac Show, který se vysílal od roku 2001 do roku 2006 a získal si diváky i kritiky. Mac za něj byl dvakrát nominován na televizní Emmy.

Hrál i ve slavném filmu Klub hráčů, lehce podvratné komedii Santa je úchyl! nebo Transformerech.

Foto: Warner Bros

Vlastním jménem Bernard Jeffrey McCollough se narodil v roce 1957 v Chicagu. Začínal jako stand-up bavič v jejich farnosti; ve dvaceti to dotáhl až do tamního Cotton Clubu, ale pořád si musel přivydělávat jako vrátný nebo stěhovák.

Definitivní úspěch a sláva přišly až v polovině 90. let, kdy turné Kings of Comedy natáčela a odvysílala stanice HBO.

Často mluvil i psal o svém dětství a mládí, které strávil spolu s dalšími deseti lidmi v dvoupokojovém bytě; už tehdy se museli navzájem bavit.

Za iniciační považoval okamžik, kdy slyšel, jak se jeho matka směje Billu Cosbymu v televizní Show Eda Sullivana. "Tím chci být, mami - komikem," řekl jí prý tehdy.

Vždycky opakoval, že své matce vděčí i za dobrou výchovu. "Nebyla tu jen proto, aby mě měla ráda, ale aby ze mě udělala dobrého člověka. To dnes rodiče nechtějí - chtějí být cool, a ne za ty zlé. Ale i o tom je rodičovství," napsal ve svých pamětech.

Rodičovstvím se ostatně zabýval i jeho sitcom. Bernie Mac Show vyprávěl o muži, který se pokouší vychovávat tři děti své sestry.

Naposledy bylo slyšet o herci na jaře, kdy učinil "prý rasově nemístné" vtípky na večeři, při které se vybíraly peníze na kampaň pro Baracka Obamu.

Demokratický kandidát na prezidenta pocházel stejně jako Mac z Chicaga, které si herec zvolil za domov namísto Holywoodu a zůstal tady i poté, co přišla sláva.

 

Právě se děje

Další zprávy