Letní diskotéka Mamma Mia! míří i do vašeho kina

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 8. 2008 9:30
Meryl Streep tančí a zpívá mezi třemi muži
Mamma Mia!
Mamma Mia! | Foto: Bontonfilm

Recenze - Lidé v létě chtějí vypnout; ženy touží po romantice a muži po komiksových obludách všech barev. Z této premisy vycházejí letní velkofilmy, které mají při dodržení výše zmíněných vlastností ještě jednu, možná nejdůležitější - jsou skvělou výrobnou peněz pro své producenty.

Komiksových oblůdek se sice v Mamma Mia! diváci nedočkají, jinak má ale tenhle zábavný film všechny potřebné ingredience, a k nim navíc tu nejchytlavější - písně skupiny ABBA.

Protože letnější songy už asi neexistují,  je jich ve filmu podle stejnojmenného jevištního muzikálu nasázeno dost na to, aby mohly zaznít všechny nejznámější. Pospojovány jsou příběhem o dívce, která na svou svatbu pozve hned tři potenciální otce, aby našla toho pravého, který ji má odvést k oltáři.

Kalibr hitovosti zesiluje i obsazení - v rolích tří tatíků tančí a zpívají Pierce Brosnan, Colin Firth a Stellan Skarsgard, hrdinčinu v mládí poněkud promiskuitní matičku neodolatelně ztvárnila Meryl Streep.

Právě tahle čtyřka je trefou do černého, která drží film nad modrou vodou obklopující idylický řecký ostrůvek, kde se snímek odehrává. Přes poněkud neobratné pohyby je to Streepová, která ve všem tom křepčení zůstává elegantní a zároveň sebeironicky zábavná.

Ani dávní milenci nezůstávají pozadu a s velkou dávkou sebeironie naplňují scénářem předepsaná charakterová klišé.

Brosnan tu je za uhlazeného architekta a dlužno přiznat, že tak charismaticky jako při zpěvu nepůsobil už šest let, které uplynuly od jeho poslední bondovky Dnes neumírej - navzdory tomu, že jeho hlasový výkon zdaleka není bezchybný.

Mamma Mia!
Mamma Mia! | Foto: Bontonfilm

Colin Firth je klasicky neodolatelně britsky upjatý a Skarsgaard zachovává kamennou tvář v roli bláznivého dobrodruha. Z mladých herců je nejskvostnější krásná Amanda Seyfried v hlavní roli mladičké Sophie, která dá věci do pohybu.

Její kamarádky jsou redukovány na ječící duo uchichtaných slepiček a další podobné duo poněkud odkvetlejšího rázu doprovází božskou Meryl, ale tady už pitvořivost občas přesahuje únosnou mez.

Dvaadvacet písní-čísel důsledně propojených s choreografiemi je pochopitelně základem filmu; dávné hity ve vizuálním ztvárnění zafungují i na ty z diváků, kteří tuhle skupinu úplně nemusí.

Hudba je součástí i nositelem děje, texty plní funkci dialogů. Když Meryl Streep zpívá o svých finančních problémech v Money Money Money i se sborem řeckých venkovanek, když se trhavě vlní při titulní Mamma Mia a když spolu s dalšími tančí v Dancing Queen, čiší z toho čirá radost a nadšení, která se přenáší na diváky v sále.

Mamma Mia!
Mamma Mia! | Foto: Bontonfilm

Stejně jako v Super Trouper na dívčím loučení se svobodou i ve skvostném duetu Meryl Streep a Pierce Brosnana v písni SOS - z níž pochází ono nadšení nad charismatičností vysloužilého agenta 007.

Písně a prezentace Abby vždycky představovaly iluzorní flitrový svět, destilát popu. A po přecezení přes několik retro vln  mají přesně tu potřebnou dávku nadsázky, aby se film při dobrém vedení nezvrhl do patosu a kýčovité sentimentality, ale balancoval na jejich hraně.

Zavedená operní režisérka Phyllida Lloyd, pro kterou je Mama Mia filmovým debutem, sice neutáhla téměř dvouhodinovou stopáž zdaleka tak dobře jako Meryl Streep své pěvecko-taneční výstupy. Propojující příběh je řídký a dialogy mezi čísly klopýtavě upachtěné tak, že čekání na další píseň je občas až k nesnesení.

Mamma Mia!
Mamma Mia! | Foto: Bontonfilm

Ve slabších místech film připomíná spíš ten typ letní diskotéky na plovárně, která nejpozději po ranním probuzení vyvolá kocovinu morální i fyzickou. Bez nadsázky by Mamma Mia byla otravná k nepřežití; naštěstí jí tu je dost, aby se dalo přečkat všechno vřeštění ženských hrdinek a sladkobolné pohledy Sophiina gigolovitého ženicha.

Mez překročí až v závěru, kdy se Mamma Mia! překlopí před závěrečným téměř happy endem do hořkých končin. Renomé ale zachrání totálně ujetý závěr, v němž Streepová a její tři mužové nastoupí v abbovských kostýmech na parket a rozjedou přídavek.

V něm se potvrdí, že tenhle film vznikl hlavně proto, aby na plátno přenesl živelnou energii švédských popových hitmakerů. A to se mu podařilo dokonale.

Mamma Mia! USA 2008. scénář Catherine Johnson, režie Phyllida Lloyd, hrají Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgard, Amanda Seyfried, Julie Walters, Christine Baranski a další. 110 minut, distribuce Bontonfilm. Premiéra 7. srpna 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy