Letní filmová škola funguje dál i bez Králíka

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 8. 2008 11:00
Kapacitní problémy napravíme, říká nové vedení
LFŠ hlásí plno: Filmoví fanoušci na uherskohradišťském Masarykově náměstí
LFŠ hlásí plno: Filmoví fanoušci na uherskohradišťském Masarykově náměstí | Foto: Marek Malůšek

Praha - Poprvé bez Jiřího Králíka proběhla tradiční Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Co přinesly změny v personálním vedení?

Festival letos přebral mladý organizační tým pod vedením uměleckého ředitele Pavla Bednaříka a výkonné ředitelky Martiny Gogolové.

Po finančních neshodách s Asociací českých filmových klubů opustil její řady i dlouholetý ředitel LFŠ Jiří Králík.

Nové vedení se potýkalo především s nižšími ubytovacími kapacitami. Už v neděli, pouhé dva dny po zahájení, vyhlásilo stop stav na nové akreditace - fanoušci, kteří si akreditaci nezajistili v dostatečném předstihu, tak měli smůlu.

Jiří Králík
Jiří Králík | Foto: Aktuálně.cz
Stop stav: LFŠ hlásí plno a zastavuje další akreditace
Vše o letošní Letní filmové škole: LFŠ poprvé bez Králíka
Odveta: Králík vyráží do boje. Zakládá festival nad řekou
Blog: LFŠ: Bude i bez Králíka "forever young"?

"Mnozí diváci čekali s akreditací na poslední chvíli, nebo se dokonce akreditovali až po příjezdu do Uherského Hradiště," vysvětluje Petr Korč, předseda Rady Asociace českých filmových klubů. Stop stav organizátoři vyhlásili kvůli pohodlí přítomných a očekávaných návštěvníků.

Nápor fanoušků totiž nezvládala ani kina. Řada diváků si na místě stěžovala na to, že kvůli požárním směrnicím nebyli do kin vpouštěni diváci, kteří by mohli sedět na zemi, jak se to děje na většině českých festivalů včetně Karlových Varů i "filmovky" starých časů.

Kulturní dům městě, které myslí na kulturu.
Kulturní dům městě, které myslí na kulturu. | Foto: Tomáš Fránek

Kapacitní problémy si organizátoři uvědomují a slibují nápravu "Na příští rok plánujeme zvýšení kapacit promítacích i ubytovacích," říká Korč. Pokud bude obstojně technicky vyřešená projekce, přichází v úvahu promítání ve sportovní hale, v nafukovacím kině, případně i v několika dalších menších prostorech.

"Uherské Hradiště letos dost jednoznačně deklarovalo podporu, a můžeme tedy počítat i s jeho další systematickou pomocí," naznačuje Korč, kde vzít prostředky. Město bylo tento rok generálním partnerem akce.

Účastníků bylo letos téměř stejné množství jako loni; kapacitu sálů i ubytování snížil nejspíš menší přísun finančních prostředků spojený s nepřítomností velkých sponzorů, kteří LFŠ podpořili v předchozích letech a nyní vyčkávali, jak bude pod novým vedením akce pokračovat.

Režisér Juraj Jakubisko se svojí ženou, herečkou a producentkou Deanou přicházejí na premiéru v hotelu Thermal.
Režisér Juraj Jakubisko se svojí ženou, herečkou a producentkou Deanou přicházejí na premiéru v hotelu Thermal. | Foto: Ondřej Besperát

Letos se do Hradiště akreditovalo na dobu delší než tři dny celkem 4753 lidí. Poprvé byly vydávány i jednodenní akreditace - celkový počet akreditací tak je 6120; z toho 856 hostů, 141 novinářů a 200 účinkujících. Loni do Hradiště přijelo 5122 účastníků, v roce 2006 4515 fanoušků.

Někdo si stěžoval na menší informovanost, další účastníci naopak oceňovali, že oproti Králíkovým časům ubylo organizačního chaosu. "Projekce se nezpožďovaly a nerušily, jak tomu bývalo dříve," říká redaktor Týdne Aleš Stuchlý, který v Hradišti strávil pět dnů.

I úvody a besedy měly podle něj zpravidla solidní úroveň a za zdařilý považuje i program. "Ideologická tematika nepatřila k nejchytlavějším - bylo by však mýlkou tvrdit, že si tu oproti minulosti nešlo vybrat," dodává.

LFŠ jako v minulých letech přilákala řadu slavných hostů. Retrospektivní výstavu díla manželů Švankmajerových osobně zahájil Jan Švankmajer, Juraj Jakubisko tu spolu s ním převzal cenu za celoživotní dílo. S diváky tu diskutoval i letošní jubilant, spisovatel a dramatik Pavel Kohout.

Foto: Ludvík Hradilek

Festival navštívili i hosté ze zahraničí - polský herec Jerzy Stuhr, izraelský režisér Amos Gitai či španělský režisér Julio Medem, který stejně jako ostatní oceňoval neformální atmosféru akce, z níž by si LFŠ (i bez Králíka) už zjevně mohla udělat trademark.

"Byl jsem v  Hradišti moc rád, jsem nadšený ze zdejší atmosféry, z kvalitních projekcí i besed s diváky," říká Medem.

Filmy se promítaly v cyklech Film a magie, Možnosti dialogu, Přepisování minulosti či Totalita ve filmu a ve skutečnosti.

"Přes dílčí nedostatky a problémy byl letošní ročník v mnohém zlomový a ukázal, kudy by se Letní filmová škola mohla vydat," věří umělecký ředitel Bednařík. "Důležitou součástí všech setkání byl dialog, který nám - jak doufám - pomůže připravit ještě zajímavější pětatřicátý jubilejní ročník."

34. ročník Letní filmové školy Uherské Hradiště probíhal od 25. července do 3. srpna 2008. Příští ročník by se měl konat téměř ve stejném termínu - od 24. července do 2. srpna 2009.

Částečně se tak bude překrývat s novou konkurencí - podnikem Jiřího Králíka, který v roli uměleckého ředitele povede nový Festival nad řekou. Přehlídka poprvé proběhne v jihočeském Písku od 31. 7. do 9. 8. 2009.

Až přímé srovnání ukáže, které z akcí dají fanoušci přednost - Králíkovi následníci ale letos ukázali, že přes dílčí nedostatky bodují i bez otce-zakladatele.

 

Právě se děje

Další zprávy