Kina opouštějí diváci, podle producentů chybí hity

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 7. 2008 20:40
Průměrná cena lístku se už blíží stokoruně
Bylo "vyprodáno". Dostat se do jednoho ze tří kinosálů nebylo jen tak.
Bylo "vyprodáno". Dostat se do jednoho ze tří kinosálů nebylo jen tak. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Zprávy o propadu návštěvnosti kin oproti roku 2007 se potvrdily.

Podle nejnovějších údajů o návštěvnosti českých kin podle Unie filmových distributorů letos za první pololetí přišlo do kin téměř o 1,5 milionu diváků méně než loni.

Řečí čísel: od ledna do června 2008 dorazilo do českých kin 5 266 113 diváků, od ledna do června roku 2007 to bylo 6 674 124 diváků. Počet představení přitom stoupl: loni jich bylo za první půlrok odehráno 179 tisíc, letos 187 tisíc.

Adekvátně tomu klesly i tržby. Z loňských 636 milionů na letošních 512 milionů korun. A to přesto, že stoupla i průměrná cena lístku, která může být jedním z faktorů klesající návštěvnosti. Loni se do kina chodilo průměrně za 93 korun, letos částka vzrostla o 4 koruny.

Kryštof Hádek a Tereza Voříšková ve filmu Bobule
Kryštof Hádek a Tereza Voříšková ve filmu Bobule | Foto: Bioscop

Podle Pavla Strnada z Asociace producentů může být jednou z příčin nižší návštěvností i absence hitů. Kina v současné době nenabízejí tolik velkých filmů typu Pirátů z Karibiku jako v minulosti.

Komiksové filmy, které tvoří letos v létě velkou část zámořských hitů, přeci jen nemají v Česku takovou "většinovou" tradici. To se týká i aktuálního amerického bořitele žebříčků a rekordů, batmnaovského Temného rytíře, který k nám přijde 7. srpna.

"Ano, chybí nám hity. Ale nejen ty české, ale i zahraniční," potvrdil Strnad už na festivalu v Karlových Varech.

Loni přitáhly diváky do kin Svěrákovy Vratné lahve - včetně opomíjené skupiny starších diváků. Letošek podobný velký domácí tahák nepřinesl.

Z českých filmů se v prvním pololetí hodně chodilo na moravskou komedii Bobule a na seriálový remake Taková normální rodinka. Vinařský film se sice blíží na 300 tisíc diváků, ani jeden z nich ale nedosáhl magické hranice hitu, která je nastavena na 400 tisíc.

Foto: Aktuálně.cz

Kritiky nijak chválené filmy doplnila ještě Hřebejkova "mariášová" komedie U mě dobrý, ovšem o komerčních úspěších starších filmů si režisér může nechat zdát.

Z amerických filmů táhnul dlouho očekávaný Indiana Jones a Království křišťálové lebky, ale ani 230 tisíc lidí za 9 týdnů není supervýsledek srovnatelný třeba s Pánem prstenů. Na seriálový Sex ve městě se zatím přišlo podívat 110 tisíc žen, které zajímá, jak (ne)zestárnout.

Letošním rekordmanem by naopak mohla být Jakubiskova Bathory, která vstoupila do kin 10. července a zatím je totálně ovládá. Navzdory tomu, že paralelně válčí s filmovými piráty - právě minulý týden byla jedna z pirátek přistižena přímo v kině.

Právě piráti mohou být dalším důvodem klesající návštěvnosti. K řadě diváků se filmy dostanou nelegální cestou už krátce po premiéře - ještě dřív než vyjdou DVD, ze kterých je dřív piráti loupili.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Na druhou stranu má letošek vysokou laťku. Od roku 2000 byl ten minulý dosud nejsilnější: tržby vystoupily až na 1,2 miliardy za 12,8 milionu diváků.

Krom Vratných lahví, které si připsaly celkem 124 milionů korun a 1,2 milionu lidí, táhnul loni diváky do kin Vorlův Gympl, Menzelův Anglický král, Harry Potter a Fénixův řád, Simpsonovi ve filmu, zmíněný třetí díl Pirátů z Karibiku i třetí dobrodružství zeleného zlobra Shreka.

V roce 2006 přišlo do kin "jen" 11,5 milionu lidí; nejhorší byl v novém miléniu rok 2005, kdy statistiky hlásily 9,5 milionu lidí.

Podle Strnada nelze každopádně z nižší návštěvnosti obviňovat české filmaře, kteří letos kina díky dotacím zaplavili mnohem větším počtem snímků než v minulosti, často ne moc kvalitních.

"České filmy tvoří patnáct procent z celkové nabídky v české distribuci, a přitom obstarají čtyřicet procent tržeb - to je přece velmi slušný výsledek," argumentoval ve Varech. "Nechci se rouhat, ale v tomto ohledu nikdy nebylo líp."

Opačné názory tvrdí, že český film naopak je v krizi a kvalita se nahrazuje kvantitou. V obou případech to ale znamená, že ne všechny filmy si v budoucnu zřejmě najdou distributory a cestu do kin.

Na podzim se budou pokoušet pověst českého filmu napravit Marholův Tobruk, Anglické jahody, animovaný Kozí příběh nebo Hlídač č. 47.

Alespoň ze začátku zafunguje divácká nostalgie u pokračování Sněženek a machrů. Ideálním kandidátem na úspěšný český film se jeví Nestyda, vieweghovská adaptace Jana Hřebejka; Jiřímu Macháčkovi v hlavní roli bude konkurovat agent 007 ve dvaadvacátém bondovském filmu Quantum of Solace.

 

Právě se děje

Další zprávy