Mádl a Voříšková vyrazili do Pekla s princeznou

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 7. 2008 12:30
Proč už nevzniká v Česku více pohádek?
Nejkrásnější hádanka
Nejkrásnější hádanka | Foto: Falcon

Praha - Po Troškově Nejkrásnější hádance se natáčí další nová česká pohádka. Místo loupežníků vedených tupým Madlafousem Peklo s princeznou ovládnou čerti.

Začíná se točit v neděli 27. července a tvůrci prý chtějí navázat na nejlepší tradici klasických českých děl - konkrétně zmiňují třeba Šíleně smutnou princeznu „Svým charakterem k ní má asi nejblíž, jen v ní nejsou písničky."

V Česku dnes vzniká výrazně méně pohádek a dětských filmů než dříve. „Pohádky jsou výpravnou podívanou, a to znamená velký tlak na rozpočet," vysvětluje režisér a zároveň producent Pekla s princeznou Miloslav Šmídmajer.

Foto: Negativ/Marek Špelda

Problémem podle něj je, že tu není definovaná podpora dětským filmům. „Takže my dodnes nevíme, zda fond kinematografie věnuje na tento film dotaci čtyři miliony, nebo zda je nám  půjčí, nebo zda nám nedá vůbec nic."

„Na druhou stranu víme, že abychom mohli  všechny nápady realizovat, tak bychom potřebovali dotaci 15 milionů korun," říká a přidává i důvod menší výpravnosti dnešních pohádek.

„Nejdřív se vymýšlí, aby byl scénář co nejlepší, aby  byla řada věcí pojata nově, aby triky byly nápaditější, aby se neopakovala klišé některých ostatních pohádek… a nakonec se škrtá a škrtí - a pak se často i takové jednoduché klišé hodí."

Každopádně české filmové pohádky diváky pořád táhnou. Důkazem může být Troškova Nejkrásnější hádanka. Premiéru si odbyla v únoru, ještě na konci června měla v žebříčku návštěvnosti 13. místo, na kontě celkem 200 tisíc diváků a tržby téměř 20 milionů korun.

Cenu pro nejlepší herecký výkon přidělila porota Jiřímu Mádlovi.
Cenu pro nejlepší herecký výkon přidělila porota Jiřímu Mádlovi. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Peklo s princeznou vypráví o  kurážné princezně Anetě, která se nechce vdát za nešiku ze sousedství v dávno smluveném sňatku - tu ztvární Tereza Voříšková, známá mimo jiné ze Slámova Venkovského učitele. V Peklu s princeznou se o ni bude ucházet sám Lucifer.

Její protiváhou bude nesmělý princ Jeroným v podání Jiřího Mádla. Dobráckého krále Leopolda a otce Anety ztvární Petr Nárožný, královské rodiče Jeronýma Václav Postránecký a Zlata Adamovská. V dalších rolích se objeví Miroslav Táborský, Jan Skopeček, Václav Vydra v roli učitele čertů; dojde i na miss Janu Doleželovou, která ztvární čertovskou komornou.

Film se natáčí až do konce září v Adršpachu, Kouřimi, Frýdlantu, Kroměříži či Jetřichovicích. Největší výskyt čertů v Čechách slibují tvůrci v Dolském mlýně ve Hřensku, sídlo Lucifera vystavějí v jeskyni u Skalice u České Lípy. Královská sídla budou simulovat zámky Frýdlant a Kroměříž.

Svatba na bitevním poli
Svatba na bitevním poli | Foto: Falcon

Režijně debutující Miloslav Šmídmajer je dosud známý spíše jako producent; stál mimo jiné za filmy Jak básníci neztrácejí naději, Jak se krotí krokodýli a Svatbu na bitevním poli. Produkuje také celovečerní animovaný film Jiřího Barty Na půdě aneb kdo má dneska narozeniny?

Původně se chtěl režijně uvést adaptací Fischlových Dvorních šašků. „Je to drama a velmi závažná látka. Dokonce to bylo před léty rozběhnuto v tvůrčí skupině Čestmíra Kopeckého v České televizi, ale filmy tohoto typu jsou nákladné, náročné a vždycky jsme ztroskotali na rozpočtu."

I z toho důvodu se rozhodl debutovat pohádkou. „To je naopak taková hra,  laskavá, příjemná, s přesnými pravidly, hodně zábavná, kde si člověk může i poměrně dost vymýšlet - tedy až do výše rozpočtu."

Koproducentem komediální pohádky je distribuční firma Bioscop a také Česká televize. Premiéra je plánovaná na 29. leden 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy