Heath Ledger se po smrti představil publiku jako Joker

Kamil Fila Kamil Fila
15. 7. 2008 10:35
Temný rytíř: nový Batman je víc než comicsový film

Los Angeles - Podle prvních recenzí to bude nejen jednoznačně nejlepší akční hit léta, ale zároveň i nejlepší hollywoodský film dosavadního roku. Do amerických kin tento týden vstoupí nový batmanovský film Temný rytíř.

Už jen to, že jde o vůbec první comicsový snímek, který v názvu nemá jméno hlavního hrdiny, napovídá, že Temný rytíř je svými tvůrci pokládán za výjimečné dílo.

Ještě před pátečním náletem si chtěli Warner Brothers jejich ambice potvrdit na ostré zkoušce před novináři a profesionály. Pondělní premiéra v IMAX sále na Manhattanu s nezbytnými batmanovskými reflektory, která uzavřela celý blok, byla testem pro budoucí šance na ceny i pro údajně největší start filmu v historii.

Foto: Aktuálně.cz

To první se potvrdilo. Heath Ledger jako Joker, pro kterého to byla poslední role, se dočkal potlesku uprostřed filmu; sázka Warnerů, kteří na něm postavili virální kampaň, tedy nebyla špatným tahem. Dokonce se znovu mluvilo o "posmrtném" Oscarovi.

Komerční ambice se potvrdí po 18. červenci, kdy má Temný rytíř oficiální distribuční premiéru.

Kriminální sága

Snímek za sto padesát milionů dolarů - který navazuje na snímek Batman begins, ve kterém režisér Christopher Nolan resuscitoval netopýří sérii - se chce stylem i pojetím hrdiny vymezit vůči všem ostatním konkurentům. Nechce být pouhou zábavou pro teenagery, přehlídkou speciálních efektů, nechce být milostným příběhem.

Ti, kdo ho viděli, jej přirovnávají nejčastěji ke gangsterským nebo kriminálním ságám s velkým epickým rozmachem. Ostatně i Nolan, jenž se proslavil pozpátku vyprávěným thrillerem Memento, zmiňuje jako hlavní inspiraci kriminálku Heat (Nelítostný souboj) od Michaela Manna. Další přicházejí s přirovnáními k Mafiánům Martina Scorseseho či Kmotrovi Francise Forda Coppoly.

Styl filmu má být nezvykle realistický, chladný, ostrý a nelítostný. Postavy nemají být comicsové ikony či klauni, ale posedlé bytosti, které jsou sice z masa a kostí, ale ztrácejí svou lidskost.

Na snímku se sešla vskutku výborná sestava: ve vedlejších rolích se objeví osvědčení charakterní herci Michael Caine, Morgan Freeman, Gary Oldman, Cillian Murphy či Aaron Eckhart. Kvůli tomu, že se minule neosvědčila Katie Holmesová, tvůrci nechali její roli přeobsadit nadanější Maggie Gyllenhaalovou.

Batmana tak jako minule hraje Christian Bale, fanatik autentičnosti, který ochotou nořit se do role s absolutní fyzickou oddaností překonává i Roberta De Nira.

Alex & Sid Vicious

Jeho protivníka Jokera hraje Ledger, který trávil dlouhé dny zavřený v hotelovém pokoji, aby tu v izolaci vytvořil charakter, hlas a gesta zločince, jemuž přeskočilo v hlavě. Jeho kreace je směsí sadistického Alexe z filmu Mechanický pomeranč a punkera Sida Viciouse.

Foto: WB

Pro Ledgera byla role natolik psychicky vysilující, že kvůli těžkým stavům nespavosti bral různé léky, jimiž se nakonec - jak bylo prokázáno - nešťastnou náhodou předávkoval. Zemřel krátce poté, co dotočil film, 22. ledna 2008.

Pro tvůrce snímku byla jeho smrt těžkou ranou, protože na postavě Jokera měl být založen následující díl Batmana. Temný rytíř je proto oficiálně věnován Ledgerově památce a s jistým nekrofilním očekáváním lze předpokládat, že právě aura jeho smrti přivábí rekordní zástupy diváků.

Podle předběžných propočtů by mohlo nezvykle vysoký počet 4300 kopií nasazených v prvním týdnu přinést jen z amerických kin okolo 130 milionů dolarů.

Foto: WB

Část filmu - celkem čtyři hlavní akční sekvence a některé tiché dramatické scény - byly natočeny ve formátu IMAX a ve specializovaných kinech, tudíž divákům poskytnou výjimečný zážitek.

Skvělý, nebo příliš hlučný?

Film měl už před pondělní premiérou testovací projekce pro vybrané diváky a novináře a reakce na něj jsou takřka jednohlasně nadšené.

"Dokonce i když nenávidíte Batmana, budete tenhle film milovat. A jestliže ne, je s vámi něco v nepořádku," napsal jeden uživatel filmové databáze IMDb.com a další se připojují výkřiky typu: "Klenot v královské koruně Nolanovy filmografie".

Recenzent Emanuel Levy posledního Batmana ohodnotil slovy: "Temný, zachmuřený, strašidelný a vynalézavý. Temný rytíř je Nolanovým nejlépe završeným a nejzralejším dílem."

Vyskytly se ovšem už negativní recenze - o kterých se s patřičným despektem fanoušci informují.

Foto: Aktuálně.cz

David Denby z časopisu New Yorker si stěžuje na nepřehledné akční scény snímané často v pološeru a detailech i okázale dunící hudbu. Ledger pak podle něj svým výkonem natolik zastiňuje Balea, až je s podivem, že by výsledkem měl být film o Batmanovi.

Vyprávění podle Denbyho není soudržné a sestává z nepřetržitých vrcholů; snímek je podle něj nejen příliš hlučný, ale také zběsilý a pokračující donekonečna.

I David Edelstein z New York Magazine zmiňuje nesnesitelnou hlučnost filmu a také jeho sadističnost a morbidnost. Dlouze polemizuje také s tím, co nám chce snímek alegoricky sdělit o dnešní éře terorismu; a zdá se mu, že Jokerova mánie v rozsévání chaosu nemá žádnou motivaci.

V Česku vstoupí Temný rytíř do kin až 7. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy