Filmový Hobit nebude žádný Pán prstenů pro děti

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 7. 2008 20:00
Del Toro: Udělám předehru k Jacksonově symfonii

Los Angeles -  Záhy po červencové premiéře druhého Hellboye se mexický režisér Guillermo del Toro odstěhuje na Nový Zéland a začne pracovat na tom, aby v letech 2011 a 2012 vstoupily do kin dva netrpělivě očekávané filmy, v nichž se znovu na plátnech objeví Bilbo Pytlík i čaroděj Gandalf.

Deset let od uvedení prvního snímku podle Tolkienovy trilogie Pán prstenů diváci uvidí, co tomuto příběhu předcházelo - ve filmu Hobit a v druhém, zatím nepojmenovaném dílu, který spojí oba nové filmy s Pánem prstenů do pentalogie.

Jackson jako producent

„Těch pět filmů je jako symfonie - to, co vytvořím já, je předehra. Může mít jiné odstíny i jinou energii," říká del Toro. „Rádi bychom stvořili samostatně stojící dílo, které ale půjde začlenit do celé té symfonie. A možná tak stvoříme jednu z nejkrásnějších filmových symfonií všech dob!"

Gandalf
Gandalf | Foto: Aktuálně.cz

Pán prstenů je - přinejmenším co se vůle a velikosti projektu týče - mistrovským kouskem novozélandského režiséra Petera Jacksona, kterého po počátečních obavách vzývá většina fanoušků jako toho pravého, kdo dokázal adekvátně převést na plátno monumentální dílo J. R. R. Tolkiena.

S příznivci ságy se radovali i běžní diváci - a s nimi i kinaři celého světa. Trilogie čítající filmy Společenstvo Prstenu, Dvě věže a Návrat krále vydělala celosvětově jen v kinech zhruba tři miliardy dolarů a stejně tolik na DVD a merchandisingu; třetí díl dostal jedenáct Oscarů včetně ceny za režii pro Jacksona.

I proto se zdálo jisté, že režií Hobita bude pověřen Jackson. Následovaly ale spory ohledně výdělků z DVD a pak kompromis, když si obě strany uvědomily, že se navzájem potřebují. Studio navíc tlačil i termín, kdy jim vyprší autorská práva.

Jackson se tak nakonec jako symbol pro fanoušky posadí na sesli producenta, režie ale bude plně v rukou del Tora.

Bude to moje vize

Autor Hellboye a Faunova labyrintu propaguje v současné době druhý díl Pekelného chlapíka s podtitulem Zlatá armáda - do českých kin by měl vstoupit v září. Při té příležitosti prozradil i informace související s přípravou hobitích filmů. 

Foto: Aktuálně.cz

Pokud se mu povedou tak, jako podle prvních ohlasů pokračování Hellboye, mají se fanoušci na co těšit. Del Toro slibuje, že bude respektovat předlohu J. R. R. Tolkiena i to, jak svět Středozemě pojal v Pánovi prstenů Peter Jackson. Zároveň chce přijít s originálním pohledem a novými bytostmi.

„Bude to moje vize, o tom není pochyb," vzkazuje. A přestože je Hobit oproti slavné trilogii určen pro mladší čtenáře, rozhodně nechce udělat „žádného Pána prstenů pro děti". I jeho dřívější filmy dávají tušit, že by mohlo jít o víc než o monumentální ilustraci děje.

Foto: Aktuálně.cz

Už je jisté, že v roli Gandalfa se vrátí Brit Ian McKellen, stejně jako Andy Serkis, jehož tělo a pohyby se po počítačové úpravě staly „předlohou" pro postavu Gluma. Podobně chce pracovat del Toro i tentokrát.

Protože stejně jako ve Faunově labyrintu mají hrát roli exteriéry, nebude to prý s CGI efekty přehánět a spolehne se i na kombinaci obou přístupů a na animatroniku.

Další role podle režiséra zůstávají pořád otevřené - i když se v souvislosti s filmem mluví mimo jiné o hvězdě aktuálního hitu Wanted Jamesi McAvoyovi v roli Bilbo Pytlíka. „Obsadíme film tak, aby to odpovídalo předloze - nikdo není předem vyloučen." říká jen.

Most k trilogii

První film bude adaptací Tolkienovy knihy Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, která  vyšla poprvé v roce 1937 a jejíž jednodušší příběh dějově předchází mohutnější trilogii, vydané poprvé v letech 1954 a 1955.

Foto: Bontonfilm

Druhý scénář bude vycházet z materiálů a kosmologie celého světa Středozemě, které skýtá Tolkienovo rozsáhlé dílo. Měl by představovat most mezi Hobitem a prvním z Jacksonových filmů, Společenstvem Prstenu. Původní trilogie by se tak rozrostla do pentalogie.

Není zcela jasné, z čeho Del Toro při psaní scénáře druhého filmu vychází. Může totiž použít jen čtyři knihy, na které má produkce práva. Zatím dost nekonkrétně hovoří o různých poznámkách pod čarou, vysvětlivkách a dalších dodatečných materiálech.

„Už jsme se nad tím sešli a jsme nadšení. V žádném případě nepůjde o výplň, ale důležitou součást vyprávění, která mapuje nějakých padesát let historie ve Středozemi. Bude tam i pár věcí z prvního filmu, ale z jiného úhlu pohledu."

První film by se měl začít natáčet ještě letos na Novém Zélandu, kam se režisér i s rodinou načas přestěhuje - záhy po americké premiéře druhého Hellboye, která je plánována na 11. července. Oproti dřívějším zprávám se ale nebudou oba filmy točit zároveň, jako to bylo u Pána prstenů.

Kdo z toho určitě nemá radost, je Christopher Tolkien, dnes už třiaosmdesátiletý syn J.R.R. Tolkiena. Nejenže nesnáší Hollywood, ale hlavně má pocit, že je okrádán. Když v roce 1969 jeho otec prodal práva - údajně pod tlakem, protože potřeboval na daně - ve smlouvě bylo, že rodina dostane 7,5 procenta z výdělků.

New Line Cinema jim tak prý dluží zhruba 80 milionů dolarů a Christopher dal k soudu podnět, ve kterém požaduje okamžité zastavení příprav na natáčení.

 

Právě se děje

Další zprávy