Zemřel Mel Ferrer, někdejší manžel Audrey Hepburnové

kul
4. 6. 2008 12:10
Spolu natočili slavný thriller Čekej do tmy

Los Angeles - Ve věku 90 let zemřel v pondělí herec, režisér a producent Mel Ferrer, někdejší manžel Audrey Hepburnové.

Vzali se v roce 1954 a společně se objevili v roce 1956 ve filmu natočeném podle románu Lva Nikolajeviče Tolstého Vojna a mír; Hepburnová jako Nataša Rostovová a Ferrer coby Andrej Bolkonskij.

On sám hrál o rok v další adaptaci, filmu The Sun Also Rises podle Fiesty Ernesta Hemingwaye. V roce 1959 natočil se svou manželkou dobrodružný film Zelené domy.

Jejich nejslavnější spoluprací byl ale bezesporu thriller Čekej do tmy.  Ve Ferrerově produkci v něm Hepburnová ztvárnila slepou ženu pronásledovanou vrahy, kteří se jí chtějí zbavit.

Manželství Ferrera a Hepburnové skončilo rozvodem v roce 1968. Jejich jediný syn Sean Hepburn Ferrer se stal rovněž režisérem.

Foto: Aktuálně.cz

Syn kubánského doktora Mel Ferrer se narodil v roce 1917. Chtěl být spisovatelem, napsal dětskou knihu a pracoval jako editor.

Poprvé veřejně vystupoval jako tanečník ve sboru na Broadwayi v roce 1938, debut na plátně si odbyl v roce 1949 v dramatu Lost Boundaries. Nakonec se objevil ve víc než stovce filmů a televizních snímků; devět filmů sám režíroval a dvojnásobek produkoval. 

V roce 1951 se připomněl rolí toreadora ve filmu The Brave Bulls, jeho nejznámější rolí nakonec zůstala postava loutkaře, který se v muzikálu Lili  zamiluje do francouzské siroty.

V témže roce jeho budoucí žena Audrey Hepburnová okouzlila svět jako princezna ve snímku Prázdniny v Římě.

"Hraní ho stresovalo, zato režírování miloval a vždycky ho to nabíjelo energií," vzpomínala později Hepburnová, která  zemřela v roce 1993 na rakovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy