Simpsonovi si vystávkovali vyšší platy

kul
3. 6. 2008 14:45
Dvacátá řada ale bude mít méně dílů
Foto: Bontonfilm

Los Angeles - "I když ti práce nevoní, nestávkuješ. Prostě tam chodíš každej den a házíš na to bobek," říká Homer Simpson.

Herci, kteří propůjčují jeho žluté rodince své hlasy, si to nemysleli a dobře udělali. Po několika měsících si vystávkovali vyšší platy.

Dan Castellaneta (Homer), Julie Kavnerová (Marge), Nancy Cartwrightová (Bart), Yeardley Smithová (Lisa), Hank Azaria (Moe) a Harry Shearer (Mr. Burns) si chtěli polepšit z průměrných 300 tisíc dolarů za každou epizodu na rovných půl milionu.

Foto: Bontonfilm
Čtěte také:
Simpsonovi odvedli čistou práci. Až na čuně Homera
Rozhovor: Simpsonovi si na sentimentalitu nehrají
Po žlutém koberci nakráčeli Simpsonovi do kina
Ohromný kolosální Homer nahradil Godzillu

Výsledkem je kompromis 400 tisíc za jeden díl. Představitelé 20th Century Fox TV moc neměli na výběr. Už tak se výroba seriálu zpozdila a jubilejní, dvacátá řada seriálu bude mít o dva díly méně - a producenti tak nahnali herce hned v pondělí do práce.

"Homer" Castellaneta, který se podílel i na scénáři několika epizod, k tomu navíc dostal titul konzultujícího producenta. Naopak do poslední chvíle nebylo jasné, jak dopadne vyjednávání s Harry Shearerem, který mluví kromě Mr. Burnse i Neda Flanderse.

Herci stávkovali už v roce 2004, dokonce se v rámci nátlaku nedostavili na dvě čtené zkoušky. Tenkrát se snažili docílit toho, aby za epizodu dostali 125 tisíc dolarů.

Už v roce 1998 žádali navýšení mzdy i představitelé vedlejších rolí, kteří tenkrát dostávali 30 tisíc dolarů za díl. Studio zašlo tak daleko, že najalo castingové skupiny v pěti městech, aby mělo náhradu za stávající herce.

Hlasy Simpsonových mají každopádně dobrou vyjednávací pozici a můžou argumentovat tím, že pořád žádají jen malý podíl na velkém byznysu.

Přestože sledovanost seriálu mírně klesá, pořád zůstávají nejen televizním, ale vůbec popkulturním fenoménem. Nechat se zparodovat v seriálu je pro mnohé celebrity definitivní potvrzení jejich slávy.

Loni tvůrci seriálu připravili i celovečerní film, který v kinech vydělal 526 milionů dolarů, další peníze přineslo DVD. Ale možná největší zisky přináší merchandising.

K tričkům, hrníčkům, figurkám i počítačovým hrám nedávno přibyla atrakce The Simpsons Ride v legendárním zábavním parku Universal Studios v Hollywoodu.

 

Právě se děje

Další zprávy