V Česku Iron Man nestačil na Evu Holubovou

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 5. 2008 10:00
Domácí komedie pořád válcují návštěvnost kin
Taková normální rodinka
Taková normální rodinka | Foto: Falcon

Praha - Kulatých 100 milionů dolarů vydělal v amerických kinech za první víkend akční trhák s nadhledem Iron Man. V českých kinech ale Robert Downey jr. ani Gwyneth Paltrow na vrchol nestačili. Iron Man tu po prvním víkendu vystoupal jen na druhé místo, o víkendu ho vidělo pouhých 15 tisíc diváků a vydělal tak zatím 2 miliony korun.

První místo žebříčku totiž nadále drží Taková normální rodinka. Sázka na známé tváře - Eva Holubová, Vanda Hybnerová, Monika Zoubková - a ukradený název oblíbeného sitcomu se nepříliš chválenému filmu vyplatil. Po třech týdnech v kinech má na kontě třináctimilionové tržby a 108 tisíc diváků - z nich 20 tisíc jen za uplynulý víkend.

Iron Man
Iron Man | Foto: Aktuálně.cz

I třetí místo patří české komedii: vinařské Bobule jsou v kinech už šest týdnů, ale i tak je vidělo ještě o 2000 diváků více než Iron Mana. Na tržby sice vydělaly o 30 tisíc korun méně, takže podle Unie filmových distributorů skončily v aktuálním žebříčku až za létajícím superhrdinou. Nic to ale nemění na tom, že na kontě mají celkem 25 milionů korun a 212 tisíc diváků.

Čtvrté místo patří animovaným Lovcům draků, páté polovičaté parodii Suprhrdina. Až na šestém jsou Zelenkovi Karamazovi. Náročnějších diváků je v Česku očividně méně než nenáročných konzumentů pseudokomedií. Karamazovi mají po svém druhém týdnu v kinech na kontě 1,7 milionu korun a 16 tisíc diváků.

Na sedmém místě je slon Horton, na osmém pak Slámův Venkovský učitel - další příklad filmu, u kterého je třeba v kině alespoň trochu myslet.

Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi.
Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi. | Foto: Mateusz Skalski

Učitel Pavla Lišky zápolící s láskou k farmářce Zuzany Bydžovské si přitom v kinech nevede špatně, sedm týdnů od premiéry má na kontě šestnáctimilionové tržby a 137 tisíc diváků.

Deváté místo patří Útěku do divočiny, vydařenému režijnímu počinu Seana Penna, desáté pak romantické komedii Bláznovo zlato.

Z českých filmů se do první dvacítky vešel ještě jeden snímek, ve shodě se svým nemainstreamovým zaměřením se drží spíše v dolní části žebříčku, i když mírou autenticity strčí všechny Rodinky i Bobule hluboko do kapsy.

Povídkovým Kuličkám Olgy Dabrowské po prvním víkendu patří sedmnácté místo - za první víkend je vidělo 2167 diváků. Sázka na neokoukané tváře či neokoukaná témata se v českých kinech prostě nevyplácí.

 

Právě se děje

Další zprávy