Paříži, miluji tě. Jak jen může americká turistka

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 5. 2008 23:30
Do kin vstupuje oslava francouzské metropole
Paříži, miluji tě: Povídka Alexandera Paynea
Paříži, miluji tě: Povídka Alexandera Paynea | Foto: HCE

Recenze - Poskládat film z krátkých příspěvků od slavných režisérů, spojit vše tématem lásky a vrhnout to do kin 1. máje - i když dlouhé dva roky od premiéry na canneském festivalu - je marketingový nápad par excellence.

V titulcích je to celé označené jako kolektivní film s podtitulem Malé pařížské romance - ale kolektivní film to zas tak moc není; kooperaci a interakci mezi zúčastněnými těžko najít.

Koláž individualit, postav, příběhů a osudů se nesčítá, natož aby se navzájem násobila do jednoho mozaikovitého obrazu. Spíš to připomíná prohlížení pohlednic nebo fotek z dovolené; některé přeletíte a odhodíte, jiné si zálibně prohlížíte, i když jste ve "městě nad Seinou" nikdy nebyli.

Paříži, miluji tě: Maggie Gyllenhaalová
Paříži, miluji tě: Maggie Gyllenhaalová | Foto: HCE

V Paříži, miluji tě lze objevit kousky vtipné či vytříbené, ne-li přímo mistrovské; ovšem i řadu děl spíše rozpačitých, průměrných a přímo nezajímavých.

Osmáct filmečků se zadáním "5 minut, láska a Paříž" se odehrává v různých částech francouzské metropole. Jejich autory jsou bratři Coenové, Alfonso Cuarón, Tom Tykwer či Gus Van Sant. Jednu povídku režíroval herec Gérard Depardieu, který si ve spíše tradičním příběhu o setkání stárnoucích manželů zahrál kavárníka.

Skládačka začíná rozpačitým příspěvkem Bruna Podalydese, jistý prchavý půvab má druhé setkání mezi arabskou dívkou a pařížským mladíkem natočené autorkou Blafuj jako Beckham. Následuje Van Santův příběh gaye z tiskárny, který skončí dříve, než začal - krátká stopáž je pro řadu autorů očividně nezvládnutelná.

Paříži, miluji tě: Elijah Wood
Paříži, miluji tě: Elijah Wood | Foto: HCE

Prvním ze (tří) vrcholů snímku je v této nostalgické vlně až coenovská hříčka s Stevem Buscemim v hlavní roli turisty, který se stane nechtěným zdrojem konfliktu mladých pařížských milenců.

Brazilec Walter Sallas se zase postaral o jemný, ale silný mikropříběh hispánské chůvy, zadařilo se i Španělce Isabelle Coixetové s příběhem, v němž manžel mezi předkrmem a dezertem sbírá odvahu k opuštění manželky.

Právě příliš sentimentální ton ale příspěvky často zrazuje - jako by převážně zahraniční režiséři měli město lásky spojené spíš s klišé rozkydlé dojímavosti, kde si "nemusí dávat pozor" na kýč. Nemluvě o směšných pokusech, jako je rádoby surrealistický úlet Christophera Doyla či pantomimický výkřik Sylvaina Chometa od Eiffelovky - některé filmy nejen kvůli své stopáži připomínají spíše studentská cvičení.

Paříži, miluji tě: Natalie Portmanová
Paříži, miluji tě: Natalie Portmanová | Foto: HCE

Bizarní je i příběh, v němž se Elijah Wood střetává s krásnou upírkou a brzkou bond girl Olgou Kurylenko. Hororový mág Wes Craven naopak bravurně zvládl vtipný příběh z hřbitova Père Lachaise s Emily Mortimerovou a Rufusem Sewellem a s Alexanderem Paynem v roli zmrtvýchvstalého Oscara Wildea.

Alfonso Cuaron přispěl prostým pouličním výjevem s Nickem Noltem a Ludivine Sagnier, půvabná je Assayasova hříčka s Maggie Gyllenhaalovou v roli americké hvězdičky lehce poblouzněné místním drogovým dealerem.

Skutečným vrcholem je ale příběh Toma Tykwera s Natalií Portmanovou a Melchiorem Beslonem v rolích milenců. Jako aspirující herečka a slepec se objevili v úchvatném, dynamicky odvyprávěném příběhu lásky, jejího počátku, průběhu i konce.

Tykwerův příspěvek je tou největší oslavou milostného vztahu, kterou film anoncuje a nabízí; zároveň tu nejvíc hraje i Paříž a její genius loci, aniž se z něj dělá atrakce. 

Paříži, miluji tě: Steve Buscemi
Paříži, miluji tě: Steve Buscemi | Foto: HCE

Jinak se film podobá spíš americké turistce z poslední povídky od autora Bokovky Alexandera Paynea - která je po Coenech a Tykwerovi třetím z nepochybných vrcholů snímku.

Pošťačka z Denveru bloudí městem a neobratnou francouzštinou píše domů o nahodilých povrchních zážitcích. Paříž upřímně a ve vší své humpoláckosti miluje, když jí kráčí s ledvinkou u pasu a šťastným leskem v tukem zapadlých očkách.

Její zkratkovitý cestopisný medailonek charakterizuje snímek film Paříži, miluji tě nejvíc - a zároveň je ironickou tečkou s dotazem, jestli je to vůbec mohlo dopadnout jinak. Jestli promo Paříže coby města lásky není vlastně zrada, protože přivést si ji odtamtud není jako koupit v Míšni cibulák.

Paříži, miluji tě (Paris, Je T´aime),Francie - Lichtenštejnsko 2006. Režie Olivier Assayas, Sylvain Chomet, Joel a Ethan Coenovi, Isabel Coixet, Wes Craven, Alfonso Cuarón, Alexander Payne, Tom Tykwer, Gus Van Sant a další. Hrají Juliette Binoche, Seve Buscemi, Willem Dafoe, Emily Mortimer, Nick Nolte, Natalie Portman, Rufus Sewell, Elijah Wood a další. 120 minut, distribuce HCE. Česká premiéra 1. května 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy