Prahu obsadily vojenské figurky z Hollywoodu

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 4. 2008 16:30
Natáčení snímku Dark Sky pokračuje i přes nehodu

Praha -  Víkendová nehoda sice v plánu nebyla, ale jinak  prý bude americký velkofilm Dark Sky, jehož štáb anektoval Prahu, jedna velká automobilová honička.

Natáčení pokračuje a podle mluvčí společnosti Stillking Romany Paškové budou filmaři až do června v centru Prahy i v barrandovských ateliérech. Kromě studií potřebují staroměstská zákoutí včetně Kozí ulice i moderní kancelářské budovy.

Právě poblíž hotelu Hilton na Rohanském nábřeží v sobotu sjel černý hummer neočekávaně do silnice, zřejmě mu selhalo řízení. Několik lidí bylo z placu odvezeno do nemocnice. "V této chvíli nemám informace, že by natáčení nepokračovalo," říká Pašková.

Foto: Aktuálně.cz

Film Dark Sky vychází z amerického komiksu G. I. Joe vydávaného gigantem Marvel, který se dočkal mnoha mutací i kresleného seriálu. Podobně jako v loňských Transformers jsou hlavními hrdiny předlohy dětské hračky, v tomto případě "merchandisingové" postavičky vojáků amerických armádních sil.

Adaptace se odehrává v budoucnosti, kdy tým vojáků vyrazí do boje proti organizaci Kobra vedené skotským dealerem zbraní. Děj se odehrává od Paříže přes Moskvu a Washington až po Austrálii a Saharu.

Hollywood se vrací do metropole ve velkém stylu. Veze si i modely obrněných vozů a Prahu budou vojáci  "okupovat" na mnoha místech. Produkce prý mluvila se všemi, kdo v inkriminovaných oblastech bydlí, i s majiteli obchodů. Nabízejí jim kompenzaci i speciální parkoviště. Přesný plán ale nezveřejní - kvůli zvědavcům.

Warholka
Warholka | Foto: Bioscop

V hlavních rolích se představí sestava herců první velikosti: hvězda Waholky či Interview Sienna Miller, idol teenagerek z Let´s Dance Channing Tatum či Dennis Quaid, známý ze snímku Traffic - Nadvláda gangů nebo nově snímku Úhel pohledu.

Slavná jména nicméně Pražané zatím v Praze nepotkají. "Sienna Miller, Channing Tatum i Dennis Quaid do Prahy přijedou až v květnu," říká Pašková.

K vidění tu budou i čeští herci - například česká modelka Karolína Kurková, ta ovšem natáčela v Los Angeles.

V české části natáčení najdou práci spousty komparzistů a kaskadéři, dojde i na pár známějších tváří. Ohledně obsazení nicméně není rozhodnuto. "Casting probíhá právě tento týden, žádné jméno zatím neznáme," říká Pašková.

Foto: Aktuálně.cz

Dark Sky by do kin měl vstoupit v roce 2009; česká premiéra je plánována na 20. srpna příštího roku.

Film režíruje Stephen Sommers, autor obou Mumií či Van Helsinga - ten se ostatně také natáčel v Praze. "Praha patří mezi jeho oblíbené lokace,  tudíž byla i logickou volbou. Zvlášť když bylo jasné, že klíčová scéna filmu - automobilová honička - se má odehrát v historickém evropském městě," vysvětluje Pašková ze Stillkingu, který se na Dark Sky podílí za českou stranu.

"Jsme rádi, že jsme tento film pro Prahu získali, vždyť díky investičním pobídkám fungujícím v Maďarsku, Německu či dokonce Anglii se velké filmy stěhují právě tam," opakuje David Minkowski ze Stillkingu argumenty nespokojených filmařů.

 "Přitom zahraniční produkce představuje velmi zajímavou investici a pracovní příležitosti. V Čechách je koncepce finančních pobídek pro filmaře v tuto chvíli na bodu  mrazu."

 

Právě se děje

Další zprávy