Americký chlapec natočil skvělý film Gone Baby Gone

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 4. 2008 23:00
Ben Affleck posílá diváky do skutečné Ameriky
Gone Baby Gone
Gone Baby Gone | Foto: Falcon

Recenze - Když se pustí herec do režie filmů, může to skončit (h)různě. Robert Redford od romantických dramat přešel k agitkám typu Hrdinové a zbabělci, Clint Eastwood skončil u válečných Dopisů z Iwo Jimy a Mel Gibson se rochní ve svých křesťanských, potažmo civilizačních brutalitách.

Nováčkem na režijním poli je Ben Affleck a nutno říct, že někdejší hvězda Armageddonu a Pearl Harboru řadu jmenovaných kolegů hravě předčí.

Gone Baby Gone je adaptací jeho oblíbeného detektivního románu od Dennise Lehanea. Affleck si předlohu sám upravil pro plátno a do hlavní role obsadil bratra Caseyho. Rodinný podnik jak se patří, ale tentokrát to rozhodně není na škodu.

Tam, kde by řada jiných režírujících herců spoléhala podle své původní profese na sílu emocí, případně kýčařila s atmosférami, Affleck vytváří zdánlivě protikladným způsobem mnohem silnější dílo.

Neváhá si vychutnávat dlouhé, až dokumentárně pojaté sekvence z ulic bostonského předměstí, kde se příběh odehrává; podává zprávu ze všech těch pochybných barů, temných neuklizených bytů a špinavých kriminálnických brlohů.

Jeho obraz Ameriky je naprosto odlišný od toho, jaký předkládá většina jeho kolegů - ale ve své deziluzivnosti mnohem autentičtější. Po ulicích bloumají otylé ženy, šlapky a zfetované trosky, ze setkání s barovými povaleči v dusivém baru máte stejný strach, jako byste je potkali tváří v tvář.

Gone Baby Gone
Gone Baby Gone | Foto: Falcon

Sympaticky uvěřitelná je díky výkonům Caseyho Afflecka a Michelle Monaghanové ústřední dvojice soukromých detektivů, která se vydá po stopách zmizelé dívenky Amandy na žádost její tety. Pátrání zavede Patricka a Angie od Amandiny drogově závislé matky až do hlubin podsvětí - a prozrazovat víc by bylo jen na škodu.

Gone Baby Gone stojí právě na tom, jak nepředvídatelně se vyvíjí, přičemž žádná z peripetií nepůsobí neuvěřitelně. Když film dospěje až ke konci, je více méně jasné, proč jsme se ocitli právě tady, ale na začátku by nás to ani nenapadlo.

Affleck jako režisér za sebou tahá diváky jako kačera na provázku; a oni jdou za Patrickem a Angie, jako by jim nic jiného nezbývalo.

Gone Baby Gone
Gone Baby Gone | Foto: Falcon

Ústřední dvojice žije na odporném předměstí a zná tu každou podezřelou existenci jako své boty. Po stopách dívenky se vydávají s místními policisty - vedenými charismatickým Morganem Freemanem - a v zádech mají bulvární média, která hltají každý jejich krok až k hořkému závěru.

Amy Ryan ztvárnila Helene jako vskutku odpornou matku, Ed Harris své mistrovství znovu dokázal v roli jednoho z policistů. Nad profíky však vítězí právě mladičká dvojice, které možná teče mléko po bradě, ale zkušeností má na rozdávání; nejen proto, že je na místě činu jako doma, ale i díky své otevřenosti.

Za naleštěnou fasádou se skrývají stovky malých domácích pekel, za zdmi se schovává drogová závislost, chamtivost i pedofilie. Každý den je v Americe pohřešováno 2 000 dětí - tenhle film ale vypovídá o tom, že Americe chybí mnohem víc.

Gone Baby Gone
Gone Baby Gone | Foto: Falcon

A nejen Americe; film naštěstí není ani moralizující agitka, drží se detektivního půdorysu, na kterém dostávají všechny otázky pevný základ. Včetně závěrečné: Je správné zachovat se tak, jak velí zákony, nebo podle svého svědomí?

Gone Baby Gone na ni nedává jednoznačnou odpověď, spíš o tom s marlowovskou skepsí přemítá, aniž rezignuje na to, kde jo dobro a zlo. A to dělá z Bena Afflecka definitivně mnohem lepšího režiséra, než by kdy diváky při pohledu na jeho tvář šťastného amerického chlapce napadlo.

Gone Baby Gone, USA 2007. Scénář Ben Affleck, Aaron Stockard, režie Ben Affleck, hrají Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman, Amy Ryan,  Ed Harris a další. 114 minut, distribuce Falcon. Premiéra 3. dubna 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy