27 šatů nabízí konfekční romantiku, ale s fajn modelkou

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 3. 2008 18:10
Zbouchnutá stážistka je věčnou družičkou
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Svatby jsou pro romantické komedie ideálním pařeništěm. Po snímcích Čtyři svatby a jeden pohřeb, Svatba mého nejlepšího přítele či Svatby podle Mary to nově dokazuje snímek 27 šatů, který napsala další romantická harcovnice, scenáristka filmu Ďábel nosí Pradu.

Ne že by byl tenhle film méně zamilovaně přitroublý a sladkobolně dojímavý než jiné snímky. Romantické komedie jsou si podobné jako vejce vejci a 27 šatů není výjimkou.

Má ale jeden trumf : je blonďatý, má oslňující úsměv i sympatickou tvář a jmenuje se  Katherine Heigl. Hvězda seriálu Chirurgové a filmu Zbouchnutá hraje sympatickou hrdinku, která už v devíti letech objevila svůj smysl života a stala se téměř profesionální družičkou.

Foto: Aktuálně.cz

Vypracovala se v dívku schopnou na sebe navléct i ty nejhorší ohavnosti, které nevěsty svým družičkám dají, usmívat se na svatebních fotografiích,  zvládat i dvě svatby za večer a doma plnit skříň těmi otřesnými družičkovskými modely, kterých má pochopitelně 27.

Jak ale ubývá neprovdaných kamarádek, Jane zjišťuje, že by nebylo od věci se porozhlédnout po nějakém ženichovi. Zamlouvá se jí (patřičně přitroublý a její lásky nehodný) šéf, ale to už se na obzoru objeví ten pravý sympatický, i když frackovitý a cynický Kevin alias James Mardsen.

Živí se jako novinář píšící o svatbách,  svou práci samozřejmě nenávidí a Jane mu přijde jako vhodný objekt sarkastického článku. Netřeba dodávat, že po nutné dávce nesnází, jež podle pravidel oddálí sladké finále, vystřídá sarkasmus romantika...

Co ještě dodat? 27 šatů občas lavíruje na hraně kýče, ale to romantické komedie dělávají. Ústřední dvojici to ovšem sluší tak, že ji nelze nemilovat - stejně jako Janinu obskurní sbírku svatebních modelů od indického sárí po svatební bikiny.

27 šatů
27 šatů | Foto: Bontonfilm

De facto stejně naditá je hromada žánrových atributů, které film posbíral. Ale režisérka Anne Fletcherová, která takhle splácala i teenagerský hit Let's Dance, je umí ze skříně tahat v sympaticky svižném tempu a s nadhledem.

Diváci (a samozřejmě divačky) tak rádi přežijí přehlídku, ve které uvidí hrdinčinu oraženou kamarádku, hrdinova ujetého kámoše i sexy sestru, která Jane zkazí, co může.

Klišé střídá klišé, ale komu by to vadilo. Účelem téhle komedie není nic jiného než vyvolat mile přitroublý úsměv na tváři, a to se jí daří vrchovatě, navíc za pomoci zvládnutého řemesla i žánru.

Co na tom, že si na tenhle film už za rok ani nevzpomenete, další romantické komedie přece už čekají za dveřmi - a možná mají pro Katherine Heigl v šatníku i lepší scénář.

27 šatů (27 Dresses), USA 2007. Scénář Aline Brosh McKanna, režie Anne Fletcher, kamera Peter James, hrají Katherine Heigl, James Mardsen, Edward Burns, Judy Greer a další. 107 minut, distribuce Bontonfilm. Premiéra 27. března 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy