Češka Irglová si vyzpívala Oscara. Triumfovali Coenové

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 2. 2008 9:12
Na Oscarech bodovali vrahouni a neAmeričané
Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová
Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová | Foto: Reuters

Los Angeles - Česká princezna Markéta Irglová vyrazila s irským muzikálem Once do zářivého oscarového světa.

Nezávislácké tulipánové šaty z předávání Grammy vystřídala slavnostní černá roba, zato opět nechyběl souputník Glen Hansard s nezbytnou kytarou v ošoupaném pouzdře u nohou a rodiče v hledišti.

Oscar jede do Valmezu

Oscarová noc skončila pro rodačku z Valašského Meziříčí vítězstvím. Pianistka ve spolupráci s Hansardem převzala z rukou herce Johna Travolty cenu pro nejlepší píseň za romantický doják Falling Slowly.

Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová přicházejí na oscarový večer. V pozadí režisér filmu Once John Carney s přítelkyní
Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová přicházejí na oscarový večer. V pozadí režisér filmu Once John Carney s přítelkyní | Foto: Reuters

Dvojice považovaná za černého koně kategorie porazila tři písně z muzikálu Kouzelná romance a song z August Rush. Irglová s Hansardem během večera zazpívali nominovanou píseň ve zkrácené verzi a se symfonickým orchestrem.

Pro tuto příležitost se - tradičně nepříliš nalíčená - Irglová převlékla do šedostříbrných šatů. Při převzetí ceny byli oba protagonisté viditelně dojatí nad úspěchem nezávislého filmu.

"Tohle je velký okamžik pro nezávislý film. Je to důkaz, že ať jsou vaše sny jakékoliv, můžou se splnit. Nevzdávejte se," poděkovala Markéta Irglová z oscarového podia.

Melodramatický muzikál, v němž neherečka Irglová ztvárnila ošuntělou Východoevropanku v Dublinu si po loňské premiéře na festivalu v Sundance vydobyl přízeň řady Američanů včetně režiséra Stevena Spielberga.

Děkovná řeč Glena Hansarda a Markéty Irglové

"Co tu vůbec děláme? To je bláznivé," nemohl se vzpamatovat Hansard. "Ten film jsme natočili za tři týdny. Nikdy by nás nenapadlo, že bychom tu jednou mohli takhle stát před vámi."

Vrahouni a herecké hvězdy ze zámoří

Největší událost Hollywoodu, předávání Oscarů, začalo v neděli v 17 hodin večer losangeleského času, tedy po druhé hodině ranní času středoevropského.

Po stodenní stávce scenáristů si většina hvězd filmového nebe nenechala ujít příležitost zazářit a zamávat z červeného koberce fotografům - a to navzdory deštivému počasí, které se vyjasnilo až těsně před ceremoniálem jubilejního 80. ročníku Oscarů.

Večer zahájily fanfáry, po kterých se moderátor, komik Jon Stewart přímočaře opřel do ještě nedávno stávkujících scenáristů, do prezidentských kandidátů i do charakteru letos nominovaných filmů plných "psychopatických vrahounů."

Oscar 2008: Javier Bardem získal cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za film Tahle země není pro starý
Oscar 2008: Javier Bardem získal cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za film Tahle země není pro starý | Foto: Reuters

Krom vrahounů bodovali během večera i neAmeričané - všechny čtyři herecké trofeje tak míří do zahraničí.

První hereckou trofej získal zcela zaslouženě Španěl Javier Bardem za roli jednoho z oněch "psychopatických vrahounů" - démonického Antona Chigurha ze snímku Tahle země není pro starý.

Bardem poděkoval za apartní mikádko

"Děkuju Coenům za to, že byli dost blázniví, že si mysleli, že to dokážu zahrát, a za to, že mi na hlavu usadili jeden z nejpříšernějších účesů filmové historie," řekl Bardem v narážce na své apartní mikádko, které ve filmu nosí.

Ethan a Joel Coenové v závěru večera získali za režii skvostného snímku také prvního režijního Oscara své kariéry a nakonec i cenu pro nejlepší film roku.

Snímek bratří Coenů - natočený podle románu Cormaca McCarthyho - získal i cenu pro nejlepší adaptovaný scénář a s celkem čtyřmi Oscary se tak stal zaslouženým králem večera.

Oscar 2008: Marion Cotillardová
Oscar 2008: Marion Cotillardová | Foto: Reuters

Bardem byl favoritem, stejně jako Brit Daniel Day-Lewis, který za ztvárnění ropařského magnáta v Až na krev získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon. "Mé nejhlubší díky Akademii za to, že mě třískla po hlavě tím nejhezčím obuškem ve městě," poděkoval netradičně Day-Lewis.

Až na krev, které bylo s osmi nominacemi spolu s filmem Coenových favoritem Oscarů, se nakonec muselo spokojit s pouhými dvěma soškami - snímek o počátcích honby za černým zlatem získal krom ceny pro Day-Lewise i cenu za kameru. Tři nominace - v technických kategoriích za mix zvuku, zvuk a střih - proměnilo v tři sošky Bourneovo ultimátum, po dvou Oscarech má krom Až na krev i Edith Piaf.

Edith Piaf v městě andělů

Právě za Edith Piaf získala cenu v hlavní ženské herecké kategorii Francouzka Marion Cotillardová. Porazila mimo jiné Ellen Page nominovanou za těhotenskou komedii Juno či favorizovanou Julie Christie za Away From Her.

"Jsem úplně bez dechu. Děkuji... teď už věřím, že tohle je město andělů," řekla herečka. Cotillardová je za film s českým koprodukčním vkladem nominována i na Českých lvech. Edith Piaf připadla i cena za make up.

Cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli vyhrála o něco překvapivěji - i když po zásluze - Britka Tilda Swintonová za roli charakterově značně odpudivé právničky ve snímku Michael Clayton.

Swintonová porazila Cate Blanchettovou z I´m not There či mladičkou Saoirse Ronan z Pokání, i pro tento film je ale nejspíš zisk pouhé jedné sošky ze sedmi nominací zklamáním. Se sedmi nominacemi do klání vstupovalo i Pokání, tomu nakonec připadla jen soška za hudbu.

Nejlepší animovaný film: Ratatouille

S pěti nominacemi do večera vstupovalo animované Ratatouille, které nakonec získalo jen sošku za nejlepší animovaný film.

Ratatouille
Ratatouille | Foto: Falcon

První soška večera připadla za nejlepší kostýmy snímku Královna Alžběta: Zlatý věk.

Byly rozdány i další ceny v technických kategoriích - cenu za výpravu získal muzikál Sweeney Todd, cenu za speciální efekty fantasy Zlatý kompas. 

Cenu pro nejlepší cizojazyčný film získala rakouská Ďáblova dílna a skrze ni i Čechoslovák Adolf Burger, podle jehož vzpomínkové knihy byl film o koncentráčnické padělatelské dílně natočen. Cena za originální scénář připadla komedii Juno.

Oscar 2008: Daniel Day-Lewis, Tilda Swinton, Marion Cotillard a Javier Bardem
Oscar 2008: Daniel Day-Lewis, Tilda Swinton, Marion Cotillard a Javier Bardem | Foto: Reuters
JE TO TADY: And the Oscar goes to... Markéta Irglová?
ŠANCE:
Jak předvídá šance Once Jan Hřebejk?
PROGNÓZA: Oscary Amerika zkoumá sebe samu
ZAHR. FILMY: O cizojazyčné Oscary bojují dějiny
MALINY: Antioscary vysbírali Murphy a Lohanová 
SPECIÁL: Filmové ceny 2008. Zvolte držitele Oscarů

 

Právě se děje

Další zprávy