Český fanouškovský Star Trek vyráží na turné

Jitka Gráfová
22. 2. 2008 11:15
Snímek Metrénský incident uvidí také Brno a Ostrava

Stark Trek v kině

Nejnovější oficiální celovečerní film se série Star Trek, jejž natočil autor seriálu Ztraceni a třetího dílu Mission Impossible J. J. Abrahams, bude mít premiéru nikoli v prosinci 2008, ale až v květnu 2009. Zatímco několik předchozích dílů poukazovalo na vyčerpanost fenoménu a tržby prozrazovaly ztenčení řad věrných fanoušků, nový film podle studia vypadá skvěle a producenti ho pustí do letní sezóny, kdy obvykle bývají nasazovány hity typu Hvězdné války a Transformers. "Star Trek je momentálně ve skvělé formě a věříme, že je ve stejné lize," prohlásil mluvčí Paramountu Michael Vollman.

Praha - Po prosincové premiéře v pražském kině Atlas se rozhodli zdejší fanoušci Star Treku se svým filmem Metrénský incident udělat turné po českých a moravských kinech.

První zastávkou bude Brno, v kině Art svoji "fanouškovskou pýchu" uvedou v sobotu 1. března od  14 hodin. Na filmu moc vydělat nechtějí, jak píší na stránkách, příspěvek na pronájem sálu je padesát korun.

"V případě velkého zájmu a nedostatku míst proběhnou dvě projekce," píší na webu.

O čtrnáct dní později, v sobotu 15. března, proběhne další projekce v Praze v rámci akce nazvané Scon. Akce je zaměřena na tři světové STAR fenomény Star Trek, Star Wars a Stargate.

Star Trek - Voyager
Star Trek - Voyager | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Čeští fanoušci si natočili svůj celovečerní Star Trek
Star Trek slavil čytřicetiny za zvuku Klingon bandu

"Během více než 150 hodin programu budete mít možnost navštívit mnoho přednášek, besed a diskuzí o jiných zajímavých scifi seriálech. V průběhu víkendu si na své přijdou také příznivci sci-fi literatury," lákají pořadatelé.

V první polovině dubna se pak film vydá do Ostravy do Kina Vesmír a na přelomu června a července proběhne projekce v rámci Festivalu fantazie v Chotěboři.

"Není vyloučeno, že poté proběhnou ještě další projekce," uvedl pro Aktuálně.cz Martin Bóhm ze Star Trek fan klubu Kontinuum. Konkurenci mít každopádně nebude - poslwední oficiální stratrekovský film posouvá premiéru jde do kin až v květnu 2009.

Vystřelit si z amatérismu

Amatérský film bez hvězd a náročné produkce je příběhem posádky vesmírné lodi Avatar. Pod vedením kapitánky Talisy Ren se vydává zachránit profesorku, která byla unesena až dosud mírumilovným mimozemským druhem Metréňanů. Na nich závisí nejen její vysvobození, ale i osud celé civilizace.

Nápad natočil vlastní film vznikl už v roce 2003. Obsazení je převážně z řad fanoušků a známých.  První použitelné záběry vznikly na počátku ledna 2004. Od té chvíle se natáčelo v nepravidelných intervalech, vždycky o víkendech, kdy se sešla větší část štábu.

Space wars. As lively as your PC can make it.
Space wars. As lively as your PC can make it. | Foto: Kontinuum

Interiéry se natáčeli před zeleným pozadím v půdním pokoji, který byl přetvořen na natáčecí studio. Exteriéry vznikly v blízkosti města Beroun, v lomu Kobyla. Improvizující neherci nakonec scénář stále měnili.

Poté přišla na řadu postprodukce, která trvala dva roky.

"Autoři dopodrobna znají vesmír Star Treku a nečiní jim sebemenší problém žertovat a znevažovat jeho stereotypy. Zároveň si jsou dobře vědomi svých filmařských omezení a ze svého amatérismu si jsou ochotni vystřelit.," napsal jeden z recenzentů na první český fanouškovský  počin.

"Některé pointy se vydaří. A jiné na úrodnou půdu nepadnou. Trapnost se ale naštěstí nekoná."

 

Právě se děje

Další zprávy