Touha, opatrnost používá erotiku jako princip vyprávění

Kamil Fila Kamil Fila
18. 1. 2008 21:01
Ta asijská touha svléknout masku civilizovanosti

Recenze - K popisu toho, v čem je oceňovaný snímek s názvem Touha, opatrnost výjimečný, je nutné prozradit něco, co jinak nepřipravenému divákovi způsobí aspoň mírný šok.

Pravda, možná by na film stačilo poslat kohokoli vnímavějšího naslepo, a nechat na něj působit filigránsky jemnou hru pohledů a slůvek, která se v druhé půli zlomí do příběhu nebezpečně zbujelé vášně.

Rozhodnutí popsat onen zlom jako princip celého vyprávění znamená sice zbavit diváka možnosti být překvapen, ale připraví ho na něco jiného, než napovídají upoutávky. Touha, opatrnost rozhodně není konvenčně uhlazený retrosnímek.

Podobně jako Černá kniha Paula Verhoevena je o válečné okupaci a ženské špiónce z odbojového hnutí, která má dostat vysoce postaveného muže. V Číně 40. let jím není německý důstojník, ale vysoce postavený šanghajský úředník kolaborující s japonskými okupanty.

V Touze, opatrnosti nenajdeme nadsázku a jízlivost jako v Černé knize; nemilosrdné dějiny se tu neprojevují ani tak přes akci kupící více i méně uvěřitelné zápletky. Vše se projevuje spíš přes pocity hlavní hrdinky a patří k režijnímu mistrovství Anga Lee, že ona hnutí duše umí zprostředkovat obrazem.

Mladičká Wong je partou svých revolucionářských kamarádů z divadla přemluvena, aby se vydávala za paničku z vyšších kruhů a svedla pana Yee, jenž na policejním ministerstvu mučí politické vězně.

Už jen zasvěcení Wong do role tajuplně koketní a fiktivní paní Mak ovšem obnáší víc než herecký výkon: jeden ze spolubojovníků ji v rámci přípravy odpaní. A s panem Yee čeká Wong/Mak nikoli neohrabané šťouchání pod peřinou, ale bolestivá a atleticky vyčerpávající cesta nečekaných perverzí.

Ang Lee je neobyčejně přemýšlivý filmař a společně se svým dvorním scenáristou Jamesem Shamusem (Tygr a drak, Hulk, Zkrocená hora) vtiskl dílu rafinovanou strukturu, v níž se začátek protne s koncem, ale většina filmu je vzpomínka, do níž jsme vrženi bez upozornění.

Foto: Aktuálně.cz

Je to jako partie mahjongu, hry, jejímž pravidlům úplně nerozumíme; přinejmenším film ji nevysvětluje a za klapáním hracích kostek se rozvíjí konverzační hra o tom, kdo co s kým...

Následují naivní politické divadelní hry, které mají burcovat porobené čínské obecenstvo, a postupně se přesuneme ke smrtelně vážné hře na volavku a oběť.

Elegantní prosvětlená stylizace se varovně naruší už scénou, kdy odbojáři zabíjí prvního kolaboranta. Kamera náhle přestane komponovat oku lahodící výjevy, ale roztřese se adrenalinem.Nůž znovu a znovu proniká do břicha a "padouch" nechce dlouhé minuty umřít. Z hezkého retrofilmu je náhle hongkongsky drastický krvák.

A právě na silných, ale organicky spojených kontrastech je založeno vyprávění. Výbuchy násilí a sexu nejsou samoúčelné, vyjevují nepřipravenost hrdinů.

Vraždou předznamenané sadomasochistické sexuální scény - první přijde až téměř po hodině a půl! - definitivně prolomí dvojnásobnou zdvořilost a odstup postav, které jsou asijsky uzavřené, a navíc přejímají konvence anglických způsobů.

Pro Wong/Mak se tělesný kontakt s panem Yeem znamená, že je něco konečně doopravdy, nejen hra. Respektive je to spíše pravdivá hra, kdy on je ovládající a ona ovládaná. To však platí jen v posteli, jinak podléhá on jí.

Touhu, opatrnost můžeme chápat jako rozšíření hranic současných asijských melodramat (Stvořeni pro lásku od Wonga Kar-waie) o otevřeně násilné prvky, jimiž tamní filmy vynikaly dřív, viz slavnou Koridu lásky Nagisy Ošimy ze 70. let.

Foto: Aktuálně.cz

Porovnání se nabízí už proto, že hvězda velejemného melodramatu Stvořeni pro lásku Tony Leung v Touze, opatrnosti náhle odhalí u svého upjatého hrdiny nejen penis, ale i temnou stránku osobnosti.

Osmadvacetiletá debutantka Tang Wei je učiněný objev. Na jejím zdánlivě bezvýrazném obličeji dokáží probleskovat odstíny absolutní nevinnosti i dráždivé smyslnosti.

Záběry kopulace ukazují opravdu hodně, nicméně jsou především vyvrcholení dlouho odkládaného. Žánr špionážního thrilleru vytváří napětí svého druhu, které volně předává energii pro napětí erotické.

Touhu, opatrnost se vyplatí sledovat pozorně nejen kvůli fyzickým detailům. Ale i proto, že už dlouho nebyl k vidění tak vytříbený styl a vypravěčská preciznost zachycující dráždivé tajemství, jež svírají ta dvě slova v názvu.

Touha, opatrnost (Lust, Caution), USA, Čína, Tchajwan, Hongkong 2007. Režie Ang Lee, scénář James Shamus, Hui.LIng Wang (podle povídky Eileen Chang), hrají Tony Leung, Tang Wei, Joan Chen, Lee-hom Wang a další. 159 minut. Distribuce Česká premiéra 17. 1. 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy