Krvavá Bathory bude intrikovat až za půl roku

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 12. 2007 10:30
Jakubiskův velkofilm opět mění termín premiéry
Bathory: Karel Roden
Bathory: Karel Roden | Foto: Jakubisko Film

Praha Juraj Jakubisko pokračuje ve hře škatulata, hejbejte se. Premiéru svého velkorozpočtového filmu Bathory věnovaného osobnosti Alžběty Bathoryové přesunul až na druhou polovinu příštího roku.

Původně se počítalo s premiérou už na podzim 2006. Pak ale přišly problémy s výměnou představitelky hlavní role - po hollywoodské Famke Jannsenové nastoupila o něco méně zářivější Anna Frielová a odklad premiéry na rok 2007.

Nejdříve se mluvilo o říjnu 2007, poté o lednu 2008. V plánu premiér Unie filmových distributorů byl nakonec škrtnutý i náhradní únorový termín. Nové datum premiéry je podle UFD stanoveno na 10. července, zůstává jen stejný počet kopií - 31.

Bathory: Anna Friel
Bathory: Anna Friel | Foto: Jakubisko Film

Jakubisko tak uvede svůj patnáctý film do kin jako čerstvý sedmdesátník. Narozeniny oslaví 30. dubna, k jeho jubileu mu také karlovarský festival chystá cenu za celoživotní dílo. Tu na 43. ročníku převezme vedle Jakubiska i taktéž čerstvě sedmdesátiletý Dušan Hanák.

Bathory vznikala ve velké koprodukci Česka, Slovenska, Maďarska a Velké Británie - v několika jazykových verzích i v dvoudílné verzi pro televize.

V průběhu natáčení se mluvilo o problémech s financováním, poté o potížích při zvukové postprodukci, která probíhala v Londýně.

Záměr natočit příběh Alžběty Bathoryové spolu s Jakubiskem zveřejnil i Zdeněk Troška, po konci natáčení přišel problém s ukradenou kopií filmu, za který si zloději odnesli v listopadu od soudu podmíněné tresty.

Zatím se museli zájemci o film spokojit s devítiminutovou ukázkou, ohlasy na ni jsou prý pozitivní. Ve filmu se vedle Anny Frielové objeví Karel Roden, Bolek Polívka, Jiří Mádl či Jakubiskův oblíbenec, italský herecký vysloužilec Franco Nero.

Krom herců se ve filmu objeví i tisíce komparzistů, které tvůrci oblékli do 5000 historických kostýmů.

Jakubisko už dříve avizoval, že příběh Alžběty Bathoryové chce pojmout ne jako bulvární popis jejích krvavých praktik, ale jako příběh boje o moc a intrik.

Snad se dostane do kin dřív, než pravidelně navnazovaným divákům dojde trpělivost...

 

 

Právě se děje

Další zprávy