Jackson bude Hobita kontrolovat z producentského křesla

rg
19. 12. 2007 12:00
Pod jeho dohledem vzniknou hned dva filmy
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Tvůrci filmového megahitu Pán prstenů zakopali válečné sekyry. Studio New Line Cinema se tak znovu spojí s Novozélanďanem Peterem Jacksonem, aby natočili hned dva filmy podle Tolkienovy knihy Hobit, která trilogii dějově předchází.

Jackson se ovšem ujme nikoli role režiséra, ale výkonného producenta. Tuhle funkci bude sdílet se svou manželkou Fran Walshovou, která mu pomáhala i s oscarovou trilogií.

Foto: reuters

O Hobitovi se mluví už několik let, ale mezitím se Jackson dohadoval se studiem o výdělcích z Pána prstenů, hlavně o podílu z DVD.  Do té doby odmítal režii přijmout.

Řada fanoušků Jacksonovy verze Tolkienovy ságy se na svých internetových stránkách ozývala s tím, že Hobita natočeného bez Jacksona nepodpoří. Ohlášený kompromis tak umožní zachovat oběma stranám tvář a nepřijít o diváky. K dohodě zřejmě přispěla i hrozba vypršení autorských práv.

Jackson a Walshová mají představu, že první ze dvou chystaných snímků bude zachycovat příběh Hobita. A když už budou všichni navlečení v kostýmech, natočí se i druhý film, který vyplní mezeru osmdesáti let, kterou J.R.R. Tolkien nechal mezi Hobitem a prvním svazkem trilogie. Syžet bude poskládán z autorových poznámek pod čarou.

Gandalf
Gandalf | Foto: Aktuálně.cz

Bob Shaye, jeden z předsedů společnosti New Line, řekl, že ohledně dalších tvůrců doposud nepadlo žádné rozhodnutí. Jackson v tuto chvíli se studiem sdílí názory "na hlavní tvůrčí prvky" a v lednu mají začít jednání s potencionálními scénáristy a režiséry.

Producenti mají v plánu získat co nejvíc herců z původní trilogie. Ian McKellen už veřejně vyhlásil, že stojí o roli Gandalfa.

Podle předsedy MGM Harryho Sloana by Jackson tak jako tak oba filmy nestihnul zrežírovat do roku 2010, respektive 2011 - protože má řadu jiných projektů. Jackson sám nechce zároveň nechat diváky  čekat.

Sloan coby předpokládaný tvůrce mírové dohody ale nevyloučil, že studia natáčení odloží, pokud Jackson změní názor.  

Peter Jackson zatím celou věc nekomentoval. Největší vytížení mu teď přináší společný projekt se Stevenem Spielbergem.

Mají v plánu natočit trilogii podle slavného belgického comicsu Tintin. Sérii příběhů o mladém novináři budou obě "velké děti" produkovat a každý z nich bude jeden díl i režírovat. Kdo se ujme taktovky nad třetím snímkem, není zatím známo.

 

Právě se děje

Další zprávy