Týden před Vánoci díky Simpsonovým USA zežloutly

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 12. 2007 14:12
Homer a spol u nás v kinech porazili i Johnnyho Deppa
Simpsonovi ve filmu
Simpsonovi ve filmu | Foto: Reuters

Praha - Do amerických obchodů v úterý vstoupilo žhavé vánoční zboží - DVD s letošním hitem Simpsonovi ve filmu. Promo spojené s uvedením disku na trh je podle Reuters jednou z největších letošních akcí filmového byznysu.

Film provází uvedení v řadě amerických měst. I když Homer žije v klasickém zapadákově, ta největší akce se odehrála v New Yorku - vrchol slavné Empire State Building byl nasvícen do simpsonovsky žluté a vůbec poprvé se tak prý stal nosičem reklamního filmového sdělení.

V New Yorku byla k vidění i osmimetrová veliká nafukovací Homerova ruka a 2500 balonků ve tvaru obří simpsonovské koblihy. Na Times Square se zase rozdávaly žluté santovské čepice a balonky, bruslilo se s Marge i Lízou.

I na západním pobřeží bylo žluto. Vánoční skřítci rozdávali růžové Homerovy koblihy, přímo v Hollywoodu se předváděli nafukovací homerovští Santové, růžové vánoční stromky a koblihové balonky.

Ty byly přivázané k parkovacích automatům v obchodních zónách i v další dvacítce měst od Salt Lake City po Honolulu a El Paso na znamení, že odstavení auta je zdarma. V padesátce menších měst se rozdávaly aspoň žluté santovské čepice.

To všechno s jedním cílem: aby se podle 20th Century Fox Home Entertainment  o simpsonovském DVD dozvěděl "každý člověk v moderním světě".

V nemoderním Česku už filmoví Simpsonovi do DVD distribuce vstoupili na přelomu listopadu a prosince - s o poznání menším humbukem. Od 26. listopadu jsou v půjčovnách, od 3. prosince v prodeji za 449 korun.

Podle Kristiny Maixnerové z Bontonfilmu se předpokládá, že na českém předvánočním trhu prodají kolem 50 tisíc kusů DVD ve slušivé žluté krabičce.

Foto: Bontonfilm

Simpsonovi ve filmu měli v kinech premiéru v létě a okamžitě se stali trhákem. Diváci namlsaní kultovním seriálem o žluté rodince ze Springfieldu brali kina útokem.

Film rozvíjí nový, na seriálu nezávislý příběh, v němž ovšem vystupují všichni staří známí. Především otec rodiny Homer, který musí Marge, Barta, Lisu, Maggie a zbytek planety zachránit před katastrofou, kterou sám způsobil.

"Do 29. listopadu vidělo jen v České republice Simpsonovi ve filmu 434 750 diváků. To je o šest diváků víc, než měli ke stejnému datu Piráti z Karibiku 3," prohlašuje vítězně Kristina Maixnerová z Bontonfilmu.

V Česku má Homer ještě jeden primát. Byl to zřejmě první z velkých filmů, který u nás piráti natočili v kině hned v den premiéry a pustili na web. Dotyčný korzár z Českých Budějovic už čeká na soud.

S rozpočtem 75 milionů dolarů jen v domovských Spojených státech film vydělal 183 milionů dolarů a v zahraničí si připsal dalších 342 milionů dolarů.

Jeho celkové tržby tak už překonaly hranici půl miliardy dolarů a lze předpokládat, že další zisky přinesou právě celosvětové prodeje DVD.

Bonusy zahrnují komentáře tvůrců, propagační spot, trailery. Také vynechané scény, speciality a překvapení. Film je na DVD k dispozici s českým dabingem i v několika jazykových verzích.

 

Právě se děje

Další zprávy