Havlovo Odcházení bude zfilmováno. I s autorem

elb, Hej
3. 12. 2007 13:40
Natáčení začne v létě, po premiéře na Vinohradech
Prvními hosty večera byli Václav a Dagmar Havlovi, jejichž nadace se stará o proměnu odsvěceného kostela svaté Anny v kulturní prostor Pražská křižovatka, v němž se veřejné čtení pohádek konalo. Václav Havel četl ze své knížky pohádek Pižďuchové, Dagmar Havlová přečetla úryvek z povídky Paula Coelho.
Prvními hosty večera byli Václav a Dagmar Havlovi, jejichž nadace se stará o proměnu odsvěceného kostela svaté Anny v kulturní prostor Pražská křižovatka, v němž se veřejné čtení pohádek konalo. Václav Havel četl ze své knížky pohádek Pižďuchové, Dagmar Havlová přečetla úryvek z povídky Paula Coelho. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nová hra Václava Havla Odcházení bude mít světovou premiéru na konci května příštího roku v Divadle na Vinohradech. A hned v létě by se měla začít natáčet její filmová verze.

Havel informaci potvrdil Lidovým novinám. Nápad natočit filmové Odcházení vznikl v hlavě kameramana, režiséra a fotografa Jaroslava Brabce. 

Autor oceňovaného televizního filmu PF 77 s Vlastou Chramostovou či filmů Kuře melancholik a Krvavý román se prý rozhodl Havla oslovit hned po přečtení hry, kterou chystá k uvedení Divadlo na Vinohradech.

"Byl to můj nápad a Havel jej přijal," řekl Brabec. Nehodlá prý natočit záznam divadelního představení, ale plnohodnotný film.

S Havlem teď pracují na scénáři, začátek natáčení je stanoven na léto 2008. "Film je závislý na zrajících třešních," odkázal Brabec k motivu Višňového sadu, který je ve hře přítomen.

Foto: www.pssi.cz

Finální obsazení zatím není známo, jisté je, že se v ní objeví Dagmar Havlová. Kostýmy vytvoří Theodor Pištěk, výpravu Bořek Šípek a hudbu složí Michael Kocáb. Producentem projektu je manželka Jiřího Menzela Olga Kelymanová a společnost OKM Film.

"Nabídka mě potěšila, ale zatím žádnou konkrétnější představu nemám, přečetl jsem si jen hru, scénář ještě není k dispozici," řekl Pištěk LN.

V připravovaném snímku se prý objevíi i sám Havel. Do textu jsou totiž začleněny autorské mezihry-intervence, v nichž dramatik z reproduktoru volá herce a diváky, hovoří sám k sobě, zmítá se v pochybnostech a nahlas přemýšlí.

Definitivní verze hry vznikla v červnu. Hru začal psát již v 80. letech, pak ale text snad prý inspirovaný osmašedesátým odložil a k tématu se  vrátil na konci svého prezidentského období.

Foto: Respekt

"Spekulace, zda jsem tam já nebo Václav Klaus, pominou. Po čase bude jedno, kdo koho představuje," uvedl bývalý prezident při prezentaci hry, která minulý měsíc vyšla v nové edici týdeníku Respekt.

Hra je podle něj o vladaři, který skončil vládu a musí se stěhovat ze státní vily. Mezi lidmi, kteří odcházejícího panovníka obklopují, se pak objevují archetypy patolízala či zrádce.

Havel se při psaní sprý nechal inspirovat Králem Learem, ale i Čechovovým Višňovým sadem, ve kterém se objevuje motiv opouštění dosavadního domova.

ČTĚTE: Havlovo Odcházení vyjde knižně a předběhne premiéru

Havlovo dílo se nyní překládá do několika světových a evropských jazyků. Poté, co Národní divadlo odmítlo obsadit Havlovou do role Ireny, ujaly se hry Vinohrady. Kromě Havlové scéna zahájila jednání s Janem Třískou o angažmá v hlavní roli kancléře Riegera.

Podle kritiků je Odcházení jedním z nejlepších Havlových opusů a od Národního nebylo slušné ani chytré, že se dramatikem nedohodli. Ani s volbou vinohradské scény nejsou výrazně spokojeni.

Divadlo s odérem poklidné měšťanské scény se podle nich pro Havlův text moc nehodí. Vinohrady se ale z téhle škatulky pokoušejí trochu vymanit - třeba hrou Adina.

 

Právě se děje

Další zprávy