U Disneyho je i život jako pohádka od Disneyho

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 11. 2007 9:00
Kouzelná romance okouzlí dospělé spíš nadsázkou

Recenze - Kouzelná romance o víkendu odlákala nejvíc Američanů od stolů s  krocanem upečeným ke Dni díkůvzdání. Po takové porci dobra, lásky a idyly se přece jen líp tráví.

Film od Disneyho začíná jako klasická kreslená pohádka slavného studia. Se spoustou roztomilých králíčků, ptáčků, koloušků a koťátek tu tančí královstvím Andalasie krásná princezna s písní "Sen o puse z pravé lásky sním" na rtech.

Dokončuje ji po boku chrabrého prince, se kterým kráčí do západu slunce. Jak už to v pohádkách bývá, svatba je na spadnutí - a žili by šťastně do smrti, kdyby se neobjevila princova zlá macecha. 

Princeznu vystrnadí kouzlem z idylického světa tam, kde se žádné šťastné konce nečekají - do temné reality. V té chvíli se film mění v romantickou komedii ze špinavých ulic New Yorku.

Tady princezna potkává pozemského prince, rozvodového právníka Roberta, který se jí ujme díky naléhání malé dcerky, ovšem proti vůli nepříliš sympatické snoubenky.

Dorazí i kolegové z pohádky: onen chrabrý princ a princeznina nejoblíbenější veverka, ale také čarodějnická macecha a obtloustlý slouha Nathaniel, kteří hodlají hrdinčinu cestu ke štěstí zkomplikovat stůj co stůj.

Kouzelná romance pak samozřejmě (po arabelovsku) zobrazuje střet mezi oběma "královstvími". Pro princeznu uvyklou nekomplikovanému světu disneyovské pohádky je pořádný šok ocitnout se v pekle, kde se lidé hádají, nesnášejí, či dokonce rozvádějí.

Kouzelná romance
Kouzelná romance | Foto: Falcon

Pro pozemštany je zase šokem setkat se s naivní dobrotivou dívkou v načechraných šatech, která si prozpěvuje s holuby, bezdomovce považuje za kouzelné dědečky, věří ve věčnou lásku a k úklidu si přizve krysy a šváby z celého New Yorku.

Princezna s neustále připravenou písní na rtech proplouvá nástrahami velkoměsta, v parku tančí s důchodkyněmi, dělníky i svatebčany. Přesvědčuje právníka, že svět není přece tak špatný, zatímco on přesvědčuje ji, že svět není zas tak dobrý.

Zdravá vyváženost naštěstí ani jeden z  principů nenechá vyhrát - i když samozřejmě zvítězí láska a koloušci nad zlem a nenávistí. Od romantické komedie nelze čekat, že by princeznu New Yorkem usmýkala nějak drastičtěji a cyničtěji. A jistá porce naivity přece patří k základům žánru.

Patřičné kouzlo i humor ovšem dodává hlavně herecká stylizace. Princezna s princem se cílí do naivních dobráků, sluší to i Susan Sarandonové jako neúprosné maceše. Newyorčané za radostnými zástupci pohádkové říše naopak pokulhávají.

Kouzelná romance
Kouzelná romance | Foto: Falcon.cz

To se týká i Patricka Dempseyho v roli právníka - přes charisma, štempl na druhého sexy muže planety a zkušenosti z Chirurgů spíš jen fešně postává.

I tohle ale nadsázka spraví. Už kreslený úvod je zahlcený sluníčkem, láskou, dobrem a roztomilounkými zvířátky až po parodický okraj, závěr zdobí opulentní ples, odkazy na King Konga a mnohonásobný šťastný konec.

Té satiry na disneyovské klasiky by pochopitelně mohlo být víc; nicméně i tak film pobaví doprovod cílové skupiny, kterou tvoří malé a trochu (a možná i hodně) větší holčičky se srdcem na dlani, hlavou plnou romantiky a vírou, že síla pohádkové lásky všechno překoná.

Ostatní sice musí sami sebe ujistit, že to Disney vážně nemyslel úplně vážně, ale pak se můžou v klidu oddat stejným pocitům. Zbytek obstará snížený práh cynismu před Vánoci.

Kouzelná romance (Enchanted), USA 2007. Scénář Bill Kelly, režie Kevin Lima, hrají Amy Adamsová, Patrick Dempsey, James Marsden, Timothy Spall, Susan Sarandonová a další. 108 minut, distribuce Falcon. Česká premiéra 29.11. 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy