Královna Alžběta je bollywoodsky velkolepá

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 11. 2007 11:00
Jak slavná panovnice přišla do Zlatého věku
Královna Alžběta: Zlatý věk - Cate Blanchettová
Královna Alžběta: Zlatý věk - Cate Blanchettová | Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Takřka po deseti letech se Cate Blanchettová vrací v roli královny Alžběty. Když v roce 1998 vstoupila na plátna v režii Shekhara Kapura, představovala slavnou panovnici coby začátečnici v době nástupu na trůn.

Film Královna Alžběta: Zlatý věk zachycuje hrdinku na sklonku 16. století jako dospělou ženu a respektovanou vládkyni. Panenská královna ovšem pořád nemá manžela a její poradci jí doporučují nějakého rychle najít.

Královna ale před ujetými vhodnými nápadníky a ve skepsi z mužského pokolení nalezne platonické zalíbení v charismatickém pirátském mořeplavci Walteru Raleighovi. Toho mít nemůže a o to víc ji naštve, že ho může mít někdo jiný.

Nejen milostnými pletkami je ale živa Alžběta. Nad protestantskou Anglií se stahují katolické mraky a zemi čeká tvrdý boj o náboženskou nezávislost s nejmocnější zemí světa - se Španělskem. Nepřátelé jsou i uvnitř země, shromažďuje je kolem sebe Alžbětina sestřenice, skotská královna Marie Stuartovna držená v domácím vězení.

Královna Alžběta: Zlatý věk je romantickým dramatem a logicky tak osciluje mezi těmito póly. Milostné zápletky mají místo spíše v první části, postupně ale převáží drama boje korunované finální velkolepou bitvou ohnivých lodí a působivou scénou španělského pádu s bílým koněm plovoucím po hladině rozbouřeného moře.

Jako správné historické drama a jako pokračovatel první Královny Alžběty je i tenhle film natočený až v bollywoodském okouzlení vizualitou alžbětinské doby. Díky tomu ani při téměř dvouhodinové délce nenudí, pořád je na co koukat - na pestrou škálu kostýmů, paruk i dekorací, na vybranou výpravu i ohromující davové scény. Hrdý Albion nechal filmaře natáčet i na historických místech.

Královna Alžběta: Zlatý věk - Cate Blanchettová a Clive Owen
Královna Alžběta: Zlatý věk - Cate Blanchettová a Clive Owen | Foto: Aktuálně.cz

Děj je traktován mimo jiné právě s pomocí vizuální stránky, barevné i kompoziční stylizace. Barva Alžbětiných kostýmů i ladění obrazu se mění v závislosti na tom, kde se právě královna nachází: zelená ji halí, když se nad ní stahují mračna intrik, fialová ve vypjatých okamžicích boje a finální zlatá je barvou vítězství.

Blanchettová už královnu neztvárňuje tak nespoutanou, ale pořád jako půvabnou, sarkastickou, svobodomyslnou, sebevědomou ženu - a její proměna ve vládkyni zlomenou osobními i mocenskými  trápeními je pak o to vypjatější. I Clive Owen má charisma hodné její přízně.

Zástupci Španělska - od krále Filipa Španělského až po španělské velvyslance na Alžbětině dvoře - jsou spíše směšná cháska, která nebudí dojem nebezpečných nepřátel; o to je pak jejich úder ale ničivější.

Královna Alžběta: Zlatý věk
Královna Alžběta: Zlatý věk | Foto: Bontonfilm

Příběh zlatého Alžbětina věku je dost dramatický, ale v zájmu větší sevřenosti si tvůrci ještě mnohé přibarvili, včetně ústřední romantické linky pro uspokojení ženského publika.  To může vynahradit úbytek historiků, kterým budou některé scény připadat už příliš přitažené za dobové lokny.

Je tu ale místo také pro vtipné momenty - i když logicky spíše v expozici a první polovině příběhu před španělským vpádem. Pobaví nedůvěřivé ochutnávání brambor čerstvě přivezených z Nového světa i rozpačité námluvy s rakouským arcivévodou.

Když se Alžběta jako Johanka z Arku v čele vojska postaví mase Španělů, je to už trochu přepjaté přirovnání.

K filmům jako je tenhle ale trocha patosu patří - a Královna Alžběta: Zlatý věk ho vyvažuje úchvatným portrétem osobního dramatu i dramatu historie.

Královna Alžběta: Zlatý věk (Elizabeth: The Golden Age), Velká Británie 2007. Scénář Michael Hirst, William Nicholson, režie Shekhar Kapur, hrají Cate Blanchettová, Clive Owen, Geoffrey Rush, Abbie Cornish a další. 114 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy