Trojan si ve filmu naordinoval lehkou retardaci

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 11. 2007 15:20
Václav je třetím filmem Jiřího Vejdělka

Praha - Posledním českým filmem roku 2007 bude Václav. Skutečným příběhem inspirovaný snímek o vesnickém bláznovi v podání Ivana Trojana vstoupí do kin 6 prosince.

"Každá vesnice má přece svého blázna," říká Trojan. Autoři se o přesnější diagnoze postavy Václava Vingla radili s odbornicí. "Musel jsem znát přesnou diagnozu," říká Ivan Trojan. "Sešel jsem se s kamarádkou psycholožkou, která mi radila už s Medvídkem, a té se zdálo, že Václav se nejvíc blíží diagnoze lehké mozkové retardace."

"Václavova diagnoza je hodně blízko diagnoze režiséra při natáčení," vtipkoval režisér Jiří Vejdělek, který prý podle odborných rad scénář doupravil, protože hrdina se přes svůj dospělý věk musí chovat jako dvanáctileté dítě.

Film Václav - Jan Budař a Ivan Trojan
Film Václav - Jan Budař a Ivan Trojan | Foto: Aktuálně.cz

Svými kanadskými vtípky škádlí celou vesnici, která vůči němu není naladěna nijak pozitivně. Problém má zejména se svým bratrem, který žárlí na Václavův blízký vztah s matkou. Není divu, že se schyluje k trestnému činu, který Václava přivede až do vězení.

Natáčení bylo pro Trojana náročné: "Úrazy tam byly. Vždycky se snažím si všechny scény hrát sám - takže z pádu motorky jsem měl popáleniny druhého stupně, spadl jsem i z kola a z koncertu Vypsané fixy mě odvezli na kapačky."

Vejdělek natočil Václava podle scénáře svého a Marka Epsteina inspirovaného jednou z prezidentských milostí Václava Havla. Námět obstaral další spolužák Vejdělka a Epsteina, který civilní službu strávil v prezidentské kanceláři.

"Vycházeli jsme s Markem z příběhu reálné postavy, ale striktně jsme se jí nedrželi. Nešlo nám o dokumentární přesnost příběhu, ale o jeho emocionální sílu," říká Vejdělek.

Teprve loni debutoval Účastníky zájezdu, Václav je letos už jeho druhým filmem po romské roadmovie Roming.

Film Václav - Jan Budař a Petra Špalková
Film Václav - Jan Budař a Petra Špalková | Foto: Aktuálně.cz

I nový film spoléhá spíše na na náladu a "sílu poezie" než na dramatický děj. Čaruje s atmosférami, s hudbou Jana P. Muchowa a se zápletkou ne nepodobnou oblíbené komedii Vesničko má, středisková.

"Nechtěli jsme, aby postava Václava byl jen prvoplánový vesnický blázínek, kterého je hned každému líto, ale taky občas pořádný divoký rarach, který své okolí pěkně štve," říká Vejdělek, který za nejtragičtější osud považuje linku Václavovy matky, kterou hraje Emília Vašáryová.

Pozoruhodné herecké výkony předvádí Jan Budař v roli Václavova syna, Jiří Lábus jako předseda družstva či Petra Špalková jako Václavova švagrová. Významnou roli tu má Soňa Norisová.

Film nemá zcela jasné časové zařazení, podle Vejdělka jde o záměr. "Ta doba je téměř současnost, to podle milostí Václava Havla, ale bránil jsem se bližším odkazům . Nejde o to, který prezident tu milost udělil, ten příběh má obecnější přesah."

 

Právě se děje

Další zprávy