Michal Malátný běží o život jako gynekolog

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 11. 2007 15:45
Lidstvo spěje k polygamii, varují autoři komedie
Michal Malátný a Táňa Vilhelmová hrají hlavní role v právě natáčené komedii Chyťte doktora.
Michal Malátný a Táňa Vilhelmová hrají hlavní role v právě natáčené komedii Chyťte doktora. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jak těžké je natočit dobrou českou komedii? To už letos zjistili tvůrci nepodařené crazy komedie Poslední plavky. Teď přichází další český debut na komediálním poli - a tentokrát je to trefa do černého.

Chyťte doktora vypráví jednoduchý, ale zábavný příběh gynekologa Michala. Jeho milenka Klára otěhotní a nenapadne ji nic lepšího, než to zavolat jeho manželce Janě. Začíná Michalův perný den, který prožije hned ve třech variantách - a nedá tak nevzpomenout na německý film Lola běží o život.

"Bylo mi jasné, že na Lolu si každý vzpomene. Lola ale hlavně ovlivnila to, že jsem se snažil tohle srovnání ve výsledku eliminovat," říká režisér Martin Dolenský.

Hrdinu filmu, gynekologa Michala, hraje frontman Chinaski Michal Malátný, dvojroli jeho manželky a milenky dostala Táňa Vilhelmová.

"Bylo to náročné natáčení. Nakonec už docela schizofrenní, ale to mě na tom právě bavilo," říká Vilhelmová, které dubla v řadě scén dělala herečka Kristýna Nováková. "Ano, bylo to náročné. Facek padlo nepočítaně," dodává Malátný.

Film označili někteří novináři už na tiskové konferenci jako lehkou komerční komedii, podle tvůrců si klade vyšší cíle. "Náš film není jen komedie. Vypráví o věci, která se dotýká značné části populace," říká režisér Dolenský.

...kdežto blondýna Táňa Vilhelmová je ve filmu doktorovou manželkou. Dvojrole, věříte tomu?
...kdežto blondýna Táňa Vilhelmová je ve filmu doktorovou manželkou. Dvojrole, věříte tomu? | Foto: Bonton Film

"Naším vzkazem lidstvu přece je, že lidstvo spěje k polygamii," souhlasí Marek Vašut, který ztvárnil epizodní postavu hlídače parkoviště.

Ve filmu se objeví i řada dalších oblíbených českých herců - Iva Janžurová v roli Michalovy tchýně, Luděk Sobota jako Michalův primář, Kryštof Hádek jako tupý policista nebo Zuzana Stivínová v roli jízlivé televizní redaktorky.

Právě skvělé výkony jsou jednou z předností snímku, stejně jako přes svou jednoduchost originální scénář a jisté režijní vedení. Z Chyťte doktora to činí černého koně podzimu - a je stejně překvapivý jako dlouhé čekání Dolenského na režijní debut.

Iva Janžurová a Táňa Vilhelmová v jedné ze scén, které se neodehrávají v autě.
Iva Janžurová a Táňa Vilhelmová v jedné ze scén, které se neodehrávají v autě. | Foto: Bonton Film

Michal Dolenský byl na FAMU spolužákem Karin Babinské a Karla Janáka. Babinská vstoupila úspěšně do kin letos s Pusinkami, Janák má za sebou už několik teenagerských komedií a navíc i herecký debut - právě v Chyťte doktora hraje ňoumovitého kolegu Kláry. Herecký debut si tu užil i politik, primátor Pavel Bém, v malé roli taxikáře.

"Dlouho jsem hledal látku, kterou by šlo zafinancovat v současných podmínkách české kinematografie," vysvětluje Dolenský. "Je dost možné, že za normálních podmínek bych netočil komedii, ale třeba psychodrama nebo adaptaci - ale tam bych mohl scénářem mlátit o stůl a nebylo by to nic platné," shrnuje režisér situaci českých debutantů.

 

Právě se děje

Další zprávy