Máte obří uši nebo vysoké čelo? Hrajte ve Star Treku!

Michal Pavec
8. 11. 2007 15:00
Sci-fi legenda se pokouší vybřednout z krize

Los Angeles - Veliký nos či vysoké čelo už nemusí být jen terčem posměšků, ale prostředkem k tučnému honoráři. Produkční tým nového filmového pokračování Star Treku hledá možná právě vás.

Už v sobotu pořádají američtí filmaři casting, při němž nebude záležet na hereckých schopnostech, ale na tom, jak vypadáte. Tedy - jak divně vypadáte.

Komparsistou se můžete stát třeba pokud máte "dlouhý krk, extrémně velkou či malou malou hlavu, vypoulené oči, vysoké čelo nebo nadměrně velké uši." Neškodí ani výrazné lícní kosti.

Na vlasech naopak nezáleží, ale zájemci musí být štíhlí a v dobré kondici, aby dobře vypadali v  uniformách.

Je to pravděpodobně poprvé v historii filmu, kdy štáb takto otevřeně vyzval "ošklivé" lidi, aby se hrdě přihlásili ke svým anomáliím. Těžko ale očekávat, že by se skalní příznivci vesmírné ságy urazili: zahrát si kadety Hvězdné flotily pocházející z různých koutů galaxie pro ně může být splněním životního snu.

Jednou z nejvýraznějších ras jsou ve Star Treku Klingoni
Jednou z nejvýraznějších ras jsou ve Star Treku Klingoni | Foto: startrek.com

Výzva podílet se na snímku režiséra J. J. Abramse je určitě lákavá i pro českou startrekovskou komunitu, ale výlet do Kalifornie není právě lacinou záležitostí.

"Velice pochybuji, že tam někdo vyrazí. Přece jenom letenka stojí tolik, že si to každý rozmyslí," myslí si jeden z tuzemských nadšenců Milan Dolejší. Připouští ale, že by ho natáčení lákalo. "Z požadavků zmíněných na BBC bych jim toho ovšem moc nenabídl," dodává.

Kromě abnormálních tělesných dispozic hledají filmaři i "vojenské" a "vulkánské" typy - tedy osoby podobné mimozemské rase Vulkánců se zvláštně tvarovaným obočím a špičatýma ušima,  jejímž nejznámějším zástupcem je pan Spock. 

Startrekovští nadšenci se mohou stát součástí znovuvzkříšení pozvolna upadajícího fenoménu, který spolu s posádkou lodi Enterprise odstartoval do hlubin vesmíru už v roce 1966. Tehdy vytyčil milník nejen ve vývoji sci-fi žánru, ale i revolučním zobrazení vesmírných ras, které se v seriálu potkávaly.

Foto: startrek.com

Na původní díly, jejichž děj se začíná odehrávat v daleké budoucnosti roku 2264, navázala filmová série. Její zatím poslední díl Star Trek: Nemesis z roku 2002 si ovšem na sebe sotva vydělal a ani fanoušci, kteří jinak patří k nejoddanějším, ho nepřijali s nadšením.

Pět let poté přichází legenda s novým režisérským nábojem, který má přinést J. J. Abrams - známý díky seriálu Ztracení nebo třetímu dílu Mission: Impossible.

Spolu s tím přichází i návrat k počátkům ságy, kdy se původní posádka Enterprise seznamuje na Akademii Hvězdné flotily. S retrospektivou zavál do filmu i herecký průvan, který vymetl prakticky všechny původní představitele - s výjimkou Leonarda Nimoye, který hraje zmíněného Spocka.

I on se ale objeví jen jako starší Spock. Jeho "mladší verzi" zastane herec Zachary Quinto, který se už nechal slyšet, že jeho Spock bude emotivnější. "A to zní u Vulkánce, jejichž filozofie je postavena právě na tlumení emocí, spíš jako hrozba," obává se fanoušek Dolejší.

Chris Pine bude novým představitelem kapitána Kirka. Přijmou ho fanoušci?
Chris Pine bude novým představitelem kapitána Kirka. Přijmou ho fanoušci? | Foto: startrek.com

Scenáristé doposud nenapověděli, jaké budou klasické postavy v podání mladých představitelů. Jisté je, že kapitána Kirka si zahraje dosud nepříliš známý Chris Pine, medicínského důstojníka Leonarda McCoye pak Karl Urban, představitel Eoméra z Pána prstenů.

Pomůže ale nový film vadnoucí legendě procitnout z letargie?  "Obecně si myslím, že to se Star Trekem už nemůže být horší než teď. Před dvěma lety skončil poslední seriál, od filmu uplynulo už pět let, nové romány vycházejí až na podzim - s dvouletým zpožděním," bilancuje Dolejší.

A s povzdechem pokračuje: "Počítačové hry měly několikaletou pauzu a když se jich chopil nový vydavatel, dočkaly se špatných recenzí. Jediné, co stále vzniká, jsou fanfilmy."

Na závěr ale připojuje i opatrný optimismus: "Šance, že celý vadnoucí fenomén znovu nastartuje, existuje."

Možná tak snímek s plánovanou premiérou na Boží hod v roce 2008 u příznivců Star Treku přebije i radost z těch nejhezčích vánočních dárků.

 

Právě se děje

Další zprávy