Mezipatra pátrají, jak homosexuály ukazuje český film

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 11. 2007 14:30
Gay rebelové a buřiči zamířili z Brna do Prahy

Praha - V Brně Mezipatra skončila, teď vyrážejí do hlavního města. Už osmý ročník festivalu filmů s gay a lesbickou tématikou v pondělí večer slavnostně zahájí ve Světozoru Ester Kočičková a americký film Výbor ťuťu ňuňu cecíků lesbické režisérky Jamie Babbit.

Hlavním tématem je letos Rebelie a buřičství; toho se dlouhodobě drží i dramaturgie festivalu. Letos nabízí třeba ojedinělý pokus nahlédnout na to, jak jsou homosexuálové znázorňováni v českém filmu.

"Homosexualita není hlavním tématem českých filmů, většina filmů používá tyto postavy spíše jako komediální," říkají organizátoři. Za příklad dávají třeba film Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště.

Foto: Oficiální stránky filmu

Podle organizátorů Mezipater zobrazuje film klasické české stereotypy vnímání. "Ti dva chlapi jsou přece tak divní a navíc bydlí spolu, to je přece jasné. Opět další stereotyp českého vnímání, který se promítá i do filmu. Homosexuálové jsou v nich zobrazováni jako postavy vesměs nenormální, divné, retardované či právě komické," dodávají.

I podle diváků Mezipater jsou obecně gayové a lesby v českých filmech zobrazováni podstatně méně než v zahraničí. Ve vážnější, realističtější podobě se naposledy objevila probouzející se lesbická hrdinka v letošním filmu Pusinky.

V Brně, kde festival probíhal od 26. října, na projekce a doprovodné akce do tří kinosálů zašly tři tisíce lidí. Mezipatra tu v sobotu zakončila projekce filmu Wernera Marii Fassbindera Querelle, který se v Česku promítal vůbec poprvé.

Pusinky
Pusinky | Foto: HCE

Pražská Mezipatra se konají v kinech Světozor a Oko; právě zrekonstruované kino nabídne sekci českých filmů nazvanou Zkouška z dospělosti, která mapuje zobrazování gayů a leseb v české kinematografii posledních 18 let.

K vidění tu budou mimo jiné filmy Účastníci zájezdu, Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, Šeptej, Nuda v Brně či Renčovo Rekviem pro panenku.

Pražskou část festivalu navštíví význační hosté - kanadský tvůrce John Greyson a německá umělkyně Ulrike Ottinger.

Během festivalu bude promítnuto celkem 61 filmů v 6 sekcích. Vyhlášení vítězných filmů Mezipater proběhne v neděli 11. listopadu ve 20:30 v pražském kině Světozor, i tady festival zakončí Fassbinderův snímek Querelle.

Festival Mezipatra probíhá pod záštitou Václava Havla a pražského primátora Pavla Béma

Více na www.mezipatra.cz

 

 

Právě se děje

Další zprávy