Happy end nepřišel. Hollywood začal stávkovat

kul
5. 11. 2007 21:45
Protest scenáristů může stát miliardu dolarů
Foto: Reuters

Los Angeles - Američtí filmoví a televizní scénáristé v pondělí vstoupili do stávky kvůli výši honorářů z nových médií, oznámily všechny světové agentury. 

Marně žádali od Unie producentů vyšší podíl na zisku z prodeje DVD a stahování filmů z internetu. Platnost dosavadní tříleté smlouvy vypršela o půlnoci na čtvrtek.

Začala tak největší stávka v Hollywoodu za posledních dvacet let. Jako první ji zahájili o půlnoci místního času autoři na východním pobřeží Spojených států a o několik hodin později se připojili scénáristé v Hollywoodu.

Nepomohla ani nedělní jedenáctihodinová jednání, která svolal federální mediátor.  

Sdružení filmových a televizních scénáristů WGA má na dvanáct tisíc členů. Ke stávce vyzvalo poté, co ve středu znovu ztroskotala jednání o kolektivní pracovní smlouvě. O den později členové WGA při schůzi v kongresovém centru v Los Angeles stávku podpořili.

Hned ráno vyrazili ze sídel sdružení s auty plnými trasparentů. Jen v Kalifornii chtějí scenáristé demonstrovat před čtrnácti studii. Od devíti do pěti budou každý den sloužit ve čtyřhodinových směnách tak dlouho, než dojde k nové dohodě.  

Foto: Reuters

Stávka je největší protestní akcí v Hollywoodu od roku 1988. Tehdy zaměstnanci studií stávkovali dvaadvacet týdnů, což narušilo podzimní sezonu - filmový a televizní průmysl to stálo půl miliardy dolarů.

Tentokrát se odhadují ztráty dvakrát vyšší; počítaje v to i újmu losangelských provozovatelů služeb, kteří jsou na filmovém průmyslu dost závislí.

Velká filmová studia se v očekávání problémů "předzásobila", mají dost scénářů na celý příští rok. Stejně tak si televizní společnosti pojistily materiály pro sitcomy a seriály v hlavním vysílacím čase až do ledna. Pokud by ale stávky trvala déle, přišly by diváci i o Zoufalé manželky, Oškolivku Betty nebo kriminálky CSI.

Bezprostředně jsou už ohroženy pozdněvečerní a noční programy typu talk show, které spoléhají na vtipy a monology reagující na aktuální dění. Američtí diváci by tak přišli o pořad s Davidem Lettermanem, Jayem Lenem či Jonem Stewartem. Některá studia už oznámila, že budou opakovat starší díly.

Letterman v pátek reagoval, že se studia zachovala při vyjednávání jako zbabělci. A pak si zavtipkoval. "Říkají, že to budou nejtěžší časy od dob, kdy Bill Clinton v devadesátých letech přestal na tři týdny balit ženské. Vzpomínáte?" citovala ho BBC.

Filmová a televizní studia odmítla požadavky scénáristů, protože mají dojem, že už tak produkční náklady rostou, zisky klesají a pirátské kopírování je v rozmachu.

Podle AP se spekuluje, že se producenti chtějí tvrdým postojem připravit i na jednání s režiséry a herci. Těm stávající kontrakty skončí 30. června a postup scenáristů by je mohl inspirovat.

 

Právě se děje

Další zprávy