Recenze: Zbouchnutá? To je přece něco pro chlapy

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 10. 2007 13:33
Romantická komedie, která začíná tam, kde jiné končí
Zbouchnutá
Zbouchnutá | Foto: Bontonfilm

Recenze - Režisér Judd Apatow má mimořádný tah na branku, kterou hájí početné mužstvo amerických teenagerů. Před dvěma roky skóroval s komedií 40 let panic, letos jako producent letního hitu Superbad. Ve Zbouchnuté vzal takticky v potaz, že i jeho teenagerští diváci stárnou, nebo si přinejmeším prodlužují bezstarostné mládí.

Zbouchnutá už neoperuje s losery, jejichž jedinou touhou je konečně si vrznout, ale s hrdiny o generaci staršími. Už mají první vrznutí dávno za sebou a musí se potýkat spíš s jeho následky. Ale jinak jsou to pořád věčné děti, které čas tráví s partičkou obdobně postižených kamarádů.

Hrdinkou filmu je ovšem žena, tedy mladá kráska Alison. Žila by šťastný život atraktivní blondýny, které k zářné kariéře televizní moderátorky zbývá už jen trochu zpevnit tělo ve fitku, kdyby jí cestu na diskotéce nezkřížil Ben.

Typický apatowský hrdina je kudrnatý pořízek a s kamarády - krom hulení, popíjení a sledování porna - připravuje velkolepý projekt: Webovou stránku zaměřenou na odhalování hvězd.

Ben ovšem bude nucen rychle dospět - po osudné vášnivé noci už nic nebude jako dřív, jak ostatně napovídá název filmu. I Alison se musí poprat nejen s nadcházejícími měsíci těhotenství, ale i s tím, aby si udržela post moderátorky, a hlavně: smířit se s tím, že otcem je právě Ben.

Nezáviděníhodná situace Apatowovi nabízí spoustu prostoru i vtipných situací. Vyplývají samozřejmě především z rozdílů mezi životními styly Alison a Bena - a není pochyb, že Apatowovi je bližší právě svět mužského hrdiny. S ním si umí poradit, s ženskými hrdinkami je to o něco horší.

Řečeno na rovinu: jeho film reprezentuje chlapský pohled na věc. Ztotožňuje se s názory Benovy partičky a omezuje se na pár předvídatelných odhalení, že těhotné Alison je občas špatně, občas je trochu hysterická. Ženy jsou de facto kvůli potěšení oka i těla a pak už jen kvůli tomu, aby bránily ve vyvádění s přáteli.

Zbouchnutá
Zbouchnutá | Foto: Bontonfilm

Celou tu situaci nahlíží Apatow s naivitou i laxní vírou svých hrdinů, že se všechno nějak vyřeší a přes všechny nedokonalosti Alison dospěje k porodu. I film tak trochu škobrtavě a bez přípravy udělá z budižkničemu Bena mávnutím kouzelného proutku starostlivého ochránce budoucí rodiny.

Ale to už tak nějak patří k výbavě romantických komedií. Poctivá výplň jejich úspěšného schématu je asi i jediným důvodem, proč se Alison za každou cenu snaží udržet partnerství s tak neatraktivním troubou.

Horší je, že celé to trvá přes dvě hodiny, což tempo filmu leckdy zrazuje; tím spíš, že nesledujeme nic jiného než průběh těhotenství a související chytlavá témata: ranní nevolnosti, sex a zdlouhavý výběr gynekologů.

Vedlejší linie krize manželství mezi Alisoninou sestrou a jejím mužem je jen nahozená, houbičkový výlet do Las Vegas z filmu trčí a zbytečně přidává na stopáži.

O obvyklé popkulturní hlášky diváci nepřijdou, ale neškodilo by ještě víc legrace. A mohla by více vyplývat ze situací než z dialogů; i tady platí, že jsou tím vtipnější, čím víc v nich jsou zastoupeni muži a jejich hlubokomyslné přemítání nad vztahy a dětmi.

Do Zbouchnuté Apatow obsadil řadu starých známých, které poznáte především v ujetém kvartetu. Bena ztvárnil Seth Rogen, jeho náhodnou známost Katherine Heigl, představitelka krásné Izzie ze seriálu Chirurgové. Duo jejích neteří hrají Apatowovy dcery.

Jejich otci je třeba přiznat originalitu už za to, že většina romantických komedií početím dítěte nebo cestou k němu spíš končí. Ani vyměšovacího humoru není víc, než je na americkou lechtivou komedii únosně nutné. Ale při srovnání se Superbad se zdá, že v uhrovitém dospívání se Apatowovi přece jen daří líp.

V Americe si na sebe nečekaný hit léta skoro vydělal už při premiérovém víkendu. Škoda, že nejsou statistiky, kolik z diváků úspěšného filmu tvoří muži, kteří poslali manželky na nákup výbavičky.

Zbouchnutá (Knocked Up), USA 2006. Scénář a režie Judd Apatow, hudba Joe Henry, hrají Katherine Heigl, Seth Rogen, Paul Rudd, Leslie Mann a další. 129 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy