Hvězdný prach je pohádka s hereckým leskem

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 9. 2007 11:00
Nová fantasy zve do své říše děti i dospělé

Recenze - Doba je složitá a fantasy žánr má v kinech pré nejen na dětských představeních. Teď na vlnu velkých příběhů, ve kterých se neřeší složenky a vítězí romantická láska,  naskakuje další snímek, Hvězdný prach. 

Nenabízí sice rozměry Pána prstenů, zato hraje na pohádkovější notu plnou vtipu a zároveň sarkastické nadsázky, takže uspokojí nejen infantilní srdce fanoušků fantasy a dětské diváky, ale možná i obyčejné smrtelníky. Ty možná navnadí i škodolibé konstatování, že v Americe film propadl.

Čili pěkně od začátku: za horami, nejspíš vedle Hobitína a Bradavic, leží vesnice Zeď pojmenovaná podle překážky, která ji odděluje od pohádkového světa. Žije tu i venkovan Tristan, který se vydá do fantaskního světa, aby odtud přinesl spadlou hvězdu pro místní krasavici Viktorii.

Jenže ona hvězda je dívka Yvaine a Tristan se do ní zamiluje. Jejich lásce samozřejmě stojí v cestě řada překážek a nepřátel: čarodějnice, která by skrze její srdce mohla získat zpět své ztracené mládí, všehoschopný princ i parta jeho bratrů v podobě duchů, kteří usilují o Yvainin náhrdelník.

Hvězdný prach
Hvězdný prach | Foto: Bontonfilm

Kdesi v  pohádkové říši se navíc ukrývá dávno ztracená Tristanova matka a nápomocný pirát, který skrývá jedno sladké růžové tajemství. Nechybějí ani další oblíbené fantasy ingredience - nějaký ten jednorožec, fauna a flora, k tomu velkolepé pláně a hory až do nebes.

Fantasy s oblibou míchá motivy a postavy až na hranici snesitelnosti. I Hvězdný prach místy připomíná spíš karnevalovou smršť než film, který by odněkud někam směřoval. Ale víceméně se mu daří tu spoustu postav, motivů a dějových zápletek udržet v mezích.

Má dobrý základ v podařené knižní předloze z pera slavného Neila Gaimana a dobrého řemeslníka v osobě režiséra, kterým není nikdo jiný než Matthew Vaughn, autor snímku Po krk v extázi. Hvězdný prach pojímá jako archetypální příběh o tom, jak se z mladíka stává muž, a přitom jen tak mimochodem zažívá neskutečná dobrodružství.

Hvězdný prach
Hvězdný prach | Foto: Bontonfilm

Má to eleganci, švih a vtip a britský přístup. Hrdinové jdou patřičně hrdinští, a přitom naivní, ale žádní čeští Honzové. A ještě k tomu stačí trousit hlášky jako v estrádním kabaretu. Monumentální sága z toho nevznikla, na to je záplava motivů až moc velká, film občas ztrácí přehlednost i tempo.

Tady ho ale podrží skvělé herecké výkony. Daří se nejen známým tvářím, jako je Michelle Pfeiffer v roli vrásčité čarodějnice, Claire Danes v roli spadlé hvězdy či Sienna Miller v roli namyšlené Viktorie, ale i nováčkovi Charliemu Coxovi coby Tristanovi.

Králem filmu je ovšem Robert DeNiro v roli létajícího piráta. Takový milejší Jack Sparrow se svými kumpány loví bouřky a z hromotluckého piráta se záhy promění v šarmantního anglického patriota a pak ještě dál. Zábavné jsou okamžiky, kdy trio čarodějnic věští z vyvržených mrtvol zvířat, a vtipně morbidní je způsob, jakým se vzájemně vybíjejí královi synové.

Hvězdný prach
Hvězdný prach | Foto: Bontonfilm

Trikaři se sice museli krotit, semdesát milionů není na tak výpravný film nic moc. Ale i tak se vyřádili při poletování nad vesnicí i na tržišti, kde se prodávají malí sloni v klíckách, živé oči v lihu a sněženky se nakupují za polibky. Nechybějí ani "povinné" figury nových adaptací, postavy na pomezí Dobra a Zla.

Díky nadhledu a navzdory více než dvouhodinové stopáži se ale tahle pohádková tsunami nekompromisně dovalí až k velkolepému finále. Fantaskní království najde nového panovníka a takřka telenovelově se tu setkají všechny matky, synové, bratři a sestry. A tak to přece v pohádkách má být -  ty pro dospělé nevyjímaje.

Hvězdný prach (Stardust), USA 2007. Scénář Neil Gaiman, Jane Goldman, režie Matthew Vaughn, hudba Ilan Eshkeri, hrají Charlie Cox, Claire Danes, Michelle Pfeiffer, Robert DeNito, Sienna Miller a další. 130 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy