Film Koření života: Vem sirotka, okořeň životem a máš přeslazenou šlichtu

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 9. 2007 9:00
Catherine Zeta-Jones vaří romantickou komedii bez humoru.
Catherine Zeta-Jones hraje Kate.
Catherine Zeta-Jones hraje Kate. | Foto: Warner Bros. Pictures

Recenze - Záhy po vynikajícím Ratatouille přichází do českých kin další kulinářský film, romantická komedie Koření života. I tady se do kuchyně luxusní restaurace dostane cizorodý element, který dosavadní pořádky obrátí naruby. Místo animované krysy to je Aaron Eckhart, místo Paříže New York a místo humoru - nuda.

Catherine Zeta-Jones je špičková kuchařka Kate;  napůl workholička, napůl perfekcionistka, pro kterou nic mimo kuchyň neexistuje. Ale pak se na jejím prahu - ha, jak originální - objeví malá neteř, o kterou je nutno se postarat.

Koření života
Koření života | Foto: Warner Bros

Téměř zároveň dojde ke změně v kuchyni oné luxusní restaurace, kde se začne otáčet nový kuchař Nick. Cesta za láskou a štěstím začíná - a nebyla by to romantická komedie, aby na ní nečekalo plno zmatků a starostí

Láska sice prochází žaludkem, ale ne v případě, že milovaný je vaším kolegou a soupeřem. Nicméně pro romantickou komedii je kuchyně pořád tím nejlepším možným prostředím.

Totiž byla by, kdyby v Koření života komediálnost aspoň někdy převážila nad melodramatičností a sentimentem. Ten příběhu dodává veskrze tragická postava Kateiny neteře, která se těžko smiřuje se ztrátou matky a je u toho dojemnější než Kolja.

Nick alias Aaron Eckhart, známý například z Děkujeme, že kouříte, má charisma, které mnohé zachrání, i řadu děr v  příběhu a psychologii postav.

Ty jsou totiž poněkud prostší: černobíle vykreslená postava Kate, věčně podmračená neteř Zoe - kterou přitom ztvárnila v Malé Miss Sunshine tak skvělá Abigail Breslinová - i psychoanalytik, který je tu jen proto, aby nám opravdu došlo, co se nepříliš divácky sympatické Kate vlastně honí hlavou.

Nic ale nezacelí téměř totální absenci humoru a vleklé tempo. Hudební doprovod navíc obstarávají nejslavnější romantické songy, které svou sladkostí přehluší i hudbu, kterou k filmu složil Philip Glass. Tenhle snímek dokazuje, že ani ty nejlepší ingredience nezaručí dobrý výsledek.

Koření života vzniklo jako remake německého romantického filmu Recept na lásku a dopadlo jako řada jiných amerických předělávek evropských snímků. Tentokrát sice nebyl vzorem rafinovaný recept, ale jen příjemná podívaná s nijak originálním nápadem.

Koření života
Koření života | Foto: Warner Bros

Nicméně i tak se rozvařila na neslanou nemastnou šlichtu bez vůně. Abychom se drželi těch kýžených kulinářských metafor: není to ani standardně stravitelná kinokrmě o tom, co je v životě důležité.

Celé je to pěkně profesionálně naservírované a kuchařské výtvory Kate a Nicka na talířích pořád vypadají lákavě. Ale na instruktážní pořad o vaření je ten film přece jen příliš dlouhý.

Koření života (No Reservations), USA 2007. Režie Scott Hicks, scénář Carol Fuchsová a Sandra Nettelbecková. Hrají Catherine Zeta-Jones, Aaron Eckhart, Abigail Breslin a další. 105 minut, distribuce Warner Bros.

 

Právě se děje

Další zprávy