Masakr v Katyni poprvé míří na plátna kin

AFP, Hej
14. 9. 2007 11:11
Wajda natočil film o likvidaci polské elity

Varšava - Slavný polský režisér Anrzej Wajda ve svém právě dokončeném filmu Katyň zpracoval jednu z nejtemnějších událostí polských dějin: masakr 22 500 polských vojáků i civilistů, který provedl Sovětský svaz v roce 1940.

Podle různých údajů v Katyni zahynulo 15 - 22 tisíc polských důstojníků, intelektuálů a duchovních, kteří byli v září 1939 uvězněni po invazi Rudé armády do Polska a popraveni během dubna a května následujícího roku sovětskou tajnou policií NKVD.

Premiéra Katyně, která na první varšavské projekci vzbudila ohlas syrovým pohledem na hrůznou událost, se chystá na 17. září. V ten den uplyne přesně 68 let od chvíle, kdy Rudá armáda na Stalinův příkaz vpadla do německo-sovětskou dohodou rozdělené země.

Jedenaosmdesátiletý režisér o téma nemá jen profesní a politický zájem, ale i zcela soukromý. Jeho otec, kapitán Jakub Wajda byl jednou z obětí sovětské tajné policie. Právě jeho smrt a matčina neschopnost se s ní smířit inspirovaly Wajdu při práci na filmu, jak přiznal na tiskové projekci.

Wajda je držitelem čestného Oscara za celoživotní dílo. Získal ho v roce 2000, mimo jiné za taková díla, jako jsou Kanály, Člověk ze železa či Popel a démant.

Podrobnosti děsivých událostí byly dlouho zahaleny tajemstvím, navzory tomu že nacisté masové hroby odhalili už v roce 1941 poté, co Německo porušilo dohodu se SSSR o vzájemném neútočení a napadlo Sovětský svaz.

Moskva z masakru obvinila Němce, západ o masakru mlčel. Téma pochopitelně bylo tabu i v komunistickém Polsku. Až v roce 1990 sovětský prezident Michail Gorbačov přiznal zodpovědnost své vlasti.

Podle Wajdy jeho film nemohl "spatřit světlo světa" během komunistické éry země. "Žádný zdravě uvažující tvůrce by ten film dříve nemohl natočit, ledaže by pracoval pouze s oficiální verzí událostí," dodal Wajda a doufá, že téma zaujme teď i další filmaře.

Kolem katyňského masakru vznikla řada kontroverzí a nejasností nejen kvůli bezdůvodnosti a množství popravených; ale ani přiznání zodpovědnosti za katyňský masakr není úplné. Rusko stále odmítá kompletně odtajnit dokumenty týkající se této události a uznat masakr za genocidu. Neobjasněný katyňský masakr tak dodnes jitří polsko-ruské vztahy.

 

 

Právě se děje

Další zprávy