Gympl nabízí drzého Mádla i komisaře Teličku

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 8. 2007 22:55
Dočkají se čeští teenageři autentické komedie?

Praha - Gympl Tomáše Vorla uvádí na filmové plátno trochu jiné puberťáky, než jsou vymazlení hrdinové teenagerských komedií, kteří mladou generaci na plátně zastupovali doposud.

Gymnazisté Petr a Michal na školu kašlou, víc je baví pařit na koncertech Supercrooo a stříkat graffiti na vagony metra či na tovární komíny. S hrdiny Snowborďáků mají společné to, že je krom jejich ilegálního koníčka baví i jejich vrstevnice. A také, že jednoho z nich ztvárnil Jiří Mádl.

"Jirka sám řekl, že už nechce být za toho Mádla ze Snowborďáků a Rafťáků. Byli jsme rádi, že to není ten líbezný chlapeček. A byli jsme překvapeni, jak dobře hraje," říká Vorel.

"Žil jsem v domnění, že Vorel je režisér, který mě nikdy nebude chtít obsadit," říká Mádl, pro jehož matku a babičku prý bude trochu šok, že hraje vlastně negativní postavu.

Nejlepšího kamaráda mu hraje další známá tvář - Vorlův potomek Tomáš, který ovšem podle Vorla seniora vzešel z konkurzu. "I když v tom konkurzu jsem měl hlavní slovo já," usmívá se potutelně režisér a otec mladého herce, který si zahrál už ve filmech Skřítek či Cesta z města.

Gympl
Gympl | Foto: Falcon

Hvězdně obsazený je i profesorský sbor. Ředitelku školy si zahrála Eva Holubová, třídního Tomáš Matonoha, češtináře Jiří Schmitzer, fyzikáře Milan Šteindler a tělocvikáře Martin Zbrožek.

V rolích rodičů se objeví Tomáš Hanák, dvojice Ivana Chýlková a Jan Kraus či Zuzana Bydžovská. Dvojici policistů ve filmu ztvárnili Vorlovi kolegové Ondřej Trojan a Václav Marhoul.

V roli školního inspektora ukázal herecký talent bývalý eurokomisař Pavel Telička, který se tak stal dalším politikem, který zamířil na filmové plátno. "U zárodku byl můj hec s Evou Holubovou na loňském filmovém festivalu v Karlových Varech, ale ambici hrát ve filmu jsem neměl," říká Telička.

Gympl: Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr.
Gympl: Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr. | Foto: Falcon

Gympl se snaží autenticky vystihnout současnou mladou generaci. "Myslím, že celý film má k realitě dnešního života hodně blízko," říká Telička.

Vorel si na film ostatně vzal poradce z řad writerů, na scénáři se podílel i autor knižní předlohy, bývalý gymnaziální ředitel Tomáš Houška. Oba hlavní hrdinové také trénovali graffiťácké umění, prý na zdech Vorlova domu.

A podíleli se i na dotváření velmi autenticky znějících - i když leckdy vulgárních - dialogů, kvůli kterým se Gympl na obrazovkách České televize může objevit až po 22. hodině večerní. "Ale doufáme, že zákon bude změněn a Gympl budeme moct odvysílat od 20 hodin," věří Ivan Hejna z České televize.

Gympl: Eva Holubová a Pavel Telička
Gympl: Eva Holubová a Pavel Telička | Foto: Far East Film

"My se sprostých slov nebojíme, kdyžtak je vystříkáme sprejem," dodává Vorel.

Natáčelo se loni v srpnu a září, mimo jiné na pražském gymnáziu Budějovická. "Paní ředitelka měla výhrady ke scénáři, který prý není pro školství moc lichotivý," usmívá se Vorel. Není to ale na škodu, dle prvních ohlasů slibuje Gympl být novým filmovým hitem. Dopomoci tomu může i fakt, že hudbu k filmu složil Wich, ve filmu krom jeho skladeb složených pro film zazní i písně Indyho a Wiche a také zmíněných Supercrooo.

V 37 kopiích vstupuje Gympl do kin 27. září.

 

Právě se děje

Další zprávy