Dokument o Havlovi chce Nova, ČT nedala peníze

mih
3. 8. 2007 15:51
Občan V.H. míří do kin, televizní osud je nejasný
Václav Havel
Václav Havel | Foto: Michal Hladík

Praha - Loni zemřelý dokumentarista Pavel Koutecký dvanáct let let snímal politický i soukromý život Václava Havla. Na veřejnoprávní televizi se však unikátní snímek, který dokončil Miroslav Janek, pravděpodobně neobjeví.

Česká televize na film nepřispěla a dokument s názvem Občan Václav Havel odvysílá Nova. Informovala o tom MF Dnes.

Dokument budou příští rok promítat česká kina; kdy se snímek objeví na obrazovce, pořád není jasné. ČT se nedohodla s dokumentaristy na podmínkách spolupráce. "Naposledy na podzim 2005 jsem napsala dopis řediteli České televize Jiřímu Janečkovi, kde jsem nabízela projekci zatím natočeného materiálu a návrh spolupráce. Nikdo mi neodpověděl," líčí producentka dokumentu Jarmila Poláková ze společnosti Film & sociologie.

Až loni v lednu se uskutečnila čtyřicetiminutová projekce. Zúčastnil se jí i tehdejší programový ředitel ČT František Lambert, který měl o osudu filmu rozhodnout. Na dokument nakonec Česká televize odmítla finančně přispět. Nyní se Lambert, někdejší člen Lidových milicí, k tehdejším jednáním nechce vyjadřovat.

Václav Havel s filmovým štábem (vlevo kameraman Stano Slušný, vpravo režisér Pavel Koutecký)
Václav Havel s filmovým štábem (vlevo kameraman Stano Slušný, vpravo režisér Pavel Koutecký) | Foto: Aktuálně.cz

"Že se takto chovala veřejnoprávní televize, pro niž by uvést tento dokument měla být nejen povinnost, ale i čest, je skandální," říká kulturní publicista Jiří Peňás z Týdne.

Česká televize tvrdí, že o dokument zájem měla, ale nedohodla se na konkrétních podmínkách. "Koprodukce tehdy domluvena nebyla, obě strany měly rozdílné představy o konečné podobě spolupráce," vysvětluje tiskový mluvčí České televize Martin Krafl. 

Česká televize má o dokument podle něho zájem. "Další jednání probíhají z iniciativy ČT od konce letošního jara, ale zatím k dohodě nedospěla," tvrdí mluvčí televize. Nová programová ředitelka ČT Kateřina Fričová už kontaktovala produkci s žádostí o odvysílání.

Jenže nakonec veřejnoprávní televize unikátní snímek zřejmě neodvysílá. Mezitím o něj projevila zájem Nova a producentka Jarmila Poláková už s ní podepsala předběžnou dohodu. Podmínky, které nabídla producentům komerční stanice, jsou podle Polákové velmi dobré.

Film Občan Václav Havel bude mít premiéru v kinech v únoru 2008. Televizní verze bude mít pravděpodobně podobu čtyřdílného seriálu.

"Je to úžasná výpověď o době," reagoval na film sociolog Miloslav Petrusek po nedávné projekci hrubého sestřihu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. "A důkaz toho, co přetrvává: kdo si dnes vzpomene na některé Havlovy oponenty."

 

Právě se děje

Další zprávy