Simpsonovi kolují po síti. Češi je natočili v kině

kul, ČTK
27. 7. 2007 18:18
Pirátská kopie se objevila den po premiéře

Praha -  První den vidělo filmové Simpsonovy v kinech 17 tisíc lidí a o víkendu by to mělo být 70 tisíc. Tyhle odhady ale zazněly předtím, než se den po tuzemské premiéře na internetu objevila pirátská kopie amerického animovaného snímku  i s českým dabingem.

Velmi pravděpodobně ji tedy pořídil jeden z prvních českých diváků, který ji na kameru nahrál přímo v kině. Informaci zveřejnil server Warezblog.net. Podle České protipirátské unie jde o první únik tohoto typu na území České republiky.

"Tento případ poškodil dobré jméno České republiky i v zahraničí. Podle vyjádření společnosti Fox International, která je součástí News Corporation, to bude především znamenat zpřísnění bezpečnostních opatření pro český filmový trh," uvedl Ladislav Hrabě, ředitel společnosti Bontonfilm, která film v ČR distribuuje.

Unie teď podle Hraběte postupně likviduje internetové odkazy na uložené soubory a společně s Bontonfilmem připravuje trestní oznámení na neznámého pachatele.

Film je podle diskuse na serveru možné stáhnout na několika privátních výměnných sítích. Kvalita obrazu údajně není příliš dobrá, ale zvuk s dabingem uživatelé hodnotí jako poměrně kvalitní. Velikost souboru je kolem 700 megabytů - klasická pirátská kapacita, která se vejde na jedno  klasické CD.

Podobné úniky filmových trháků krátce po premiéře nejsou ojedinělé už ani v Česku. Nedávno se například objevily na internetu Vratné lahve Jana a Zdeňka Svěrákových. Na web unikla originální verze určená pro vnitřní potřebu ministerstva kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy