Který Springfield je ten pravý? Vermontský

Hej, krk
10. 7. 2007 22:30
Čtrnáct měst bojovalo o premiéru animovaného filmu
Foto: Aktuálně.cz

New York - Simpsonovi odjakživa bydleli ve Springfieldu, kam je tvůrce seriálu Matt Groening nastěhoval s tím, že jde o jedno z nejběžnějších amerických místních jmen.

V osmnáctileté historii seriálu ale nikdy nevyšlo najevo, který z čtyřiatřiceti amerických Springfieldů je tím pravým místem, kde žijí Homer, Marge, Bart, Lisa a Maggie. Až teď známe pravdu - je to ve Vermontu.

A bitva o to, který Springfield je ten nejlepší a nejspringfieldovější, jako by vypadla přímo z kultovní série. Utkala se v ní čtrnáctka měst a šlo o hodně: vítěz bude hostit 21. července slavnostní premiéru očekávaného celovečerního filmu, ve kterém poprvé na plátna vtrhne žlutá rodinka. O týden později nastoupí snímek do světových kin včetně Česka.

O vítězi se rozhodovalo v internetovém hlasování deníku USA Today o to, které z videí nejlépe vystihuje ducha seriálu. Podle předpokladu jím mohl být illinoiský Springfiled, kde se narodil Abraham Lincoln, nebo Springfield z Massachusetts, kde se zrodil basketball.

Valná většina účastníků samozřejmě ve svých propagačních šotech poukazovala na podobnosti mezi vlastním a seriálovým městem. Natáčela obyvatele, kteří jako by z oka vypadli seriálovým postavičkám, a srovnávali dějinné okamžiky z vlastní historie s epizodami seriálu.

"Vždycky jsme si mysleli, že to jsme my," řekl agentuře Reuters Tim Farley z návštěvnického centra illinoiského Springfieldu. Mají 116 tisíc obyvatel, elektrárnu a v ní ředitele Todda Renfrowa, který prý nápadně připomíná Montgomery Burnse.

Simpsonovi - Obtěžoval jsem anglickou královnu
Simpsonovi - Obtěžoval jsem anglickou královnu | Foto: ČT

Ve vítězství věřili i  v kentuckém Springfieldu. Utratili přes 1000 dolarů za video, v němž sám Homer Simpson přísahá, že seriálový Springfiled je v Kentucky. I producent filmu Michael Breeding potvrzuje, že epizoda, v níž Bart vztyčuje sochu zakladatele města, je založena na událostech z Kentucky. Tady byla zničena socha válečného veterána.

Nakonec se ale raduje devět tisíc obyvatel Springfieldu ve Vermontu, který se přihlásil na poslední chvíli. "Jsme nejmenší, přihlásili jsme se jako poslední a byli jsme outsideři, o to máme větší radost," říká Patricia Chaffee z místní obchodní komory. Na jejich videu místní televizní hvězda hraje Homera, který honí přes město obrovskou růžovou koblihu.

Místním už pogratuloval guvernér Vermontu a poraženým v narážce na oblíbenou Bartovu větu vzkázal: "Don't have a cow, man."

"Ale vítězi jsme stejně nakonec všichni. Všechny Springfieldy to zpopularizovalo víc než kdy předtím," vzkazuje mu smířlivě Farley. Jeho illinoiský Springfield se o vítězství kromě Vermontu utkal se Springfieldy v Oregonu, Coloradu, Nebrasce, Missouri, Michiganu, Massachusetts, New Jersey, Ohiu, Kentucky, Tennessee, na Floridě a v Louisianě.

 

Právě se děje

Další zprávy