Vím, jak skončí Harry Potter, tvrdí hacker

mp
22. 6. 2007 11:56
Nakladatelé spekulace o ději odmítají
Foto: Archiv

Londýn - Jak se blíží 21. červenec, kdy pod názvem Harry Potter and the Deathly Hallows vyjde sedmý a poslední díl čarodějnické série J.K. Rowlingové, začíná přibývat spekulací a zaručených zpráv o tom, jak všechno dopadne. 

Fanoušky nejvíc zajímá, kdo nepřežije. Sama autorka, která zručně dávkuje informace, totiž před koncem roku prozradila, že nechá zemřít dvě z hlavních postav. Čtenáři ji pak následně zavalili dopisy, aby hlavně "ušetřila" Harryho, a britské kanceláře na to vypisují sázky. 

 

Internetový hacker, který si říká Gabriel, se teď pochlubil, že očekávaný hit ukradl přímo z počítačového systému nakladatelství Bloomsbury. A na svých webových stránkách napsal, které postavy na konci knihy zemřou.

Udělal to prý jen proto,"aby čtení nové knihy bylo nudné a úplně zbytečné". Postoj nakladatelství Bloomsbury, které knihy o mladém čarodějovi vydává, je logický: Jde o nesmysly, které nebudeme komentovat.

Foto: Aktuálně.cz

"Na internetu se objevuje plno zvěstí," snižuje věrohodnost Gabrielových tvrzení mluvčí nakladatelského domu. Bloomsbury samozřejmě nic jiného než důsledné odmítání spekulací nezbývá. Upjatý tón ale naznačuje, že hacker možná nelže.

Sama stvořitelka jedné z nejpopulárnějších postav literární historie se naopak nad podobnými spekulacemi rozčiluje. "Vždycky se najdou jedinci, kteří chtějí ostatním pokazit radost."

Nicméně je velmi pravděpodobné, že prohlášení hackera Gabriela fanoušky od koupě netrpělivě očekávané knihy neodradí. Ke knižním zážitkům můžou připojit i filmové: do kin brzy vstoupí pátý díl série Harry Potter a Fénixův řád.

Foto: Archiv

Některým příznivcům teď už dospívajícího čaroděje nestačí ani spekulace; nevydrželi to a napsali si vlastní verzi knihy. Jedna se objevila i v češtině a prý byla tak rowlingovská, že v první chvíli přesvědčila i překladatele Pottera Pavla Medka a Ondřeje Müllera, šéfa Albatrosu, který příběhy vydává.

V češtině by měl poslední díl vyjít do Vánoc. Rychlost překladu se bude odvíjet i od rozsahu knihy. Originál z Bloomsbury by měl mít 608 stran. Kdo to nehodlá vydržet, ať pokračuje a přečte si, co zveřejnil andělský hacker Gabriel.

Podle něj  přijde na konci o život dobromyslný obr Hagrid, když bude před útokem Snapea bránit Rona a Hermionu. Zachrání je, ale dvojici pak překvapí Voldemort a při magickém souboji Hermionu zabije. Harry následně všechny rychle vyřídí a to je konec, píše zlomyslný hacker a ještě dodává, že nepolepšitelný Draco Malfoy bude podnikatel: začne vyrábět viteály, do kterých zlí kouzelníci schovávají části své duše, aby byli nesmrtelní.

To druhé se už podařilo Harryho literární matce. Knih o obrýleném čarodějníkovi z Bradavic se na celém světě prodalo už 325 milionů, lidé si mohou příběhy přečíst v 64 jazycích. A jak už všichni víme, učinily ze J.K. Rowlingové ženu, která je bohatší než anglická královna.  

 

Právě se děje

Další zprávy