Sex, drogy a rock´n´roll v Cannes

kul, BBC
19. 5. 2007 10:00
Příběh zpěváka Joy Division Iana Curtise ožil na plátně

Cannes - Ani životy Raye Charlese a Johnnyho Cashe nebyly vzorové. Ale teď má filmové nebe opravdu neveselý hudební přírůstek. Černobílý dvouhodinový snímek Control ukazuje život, hudební extravaganci a smrt Iana Curtise, zpěváka postpunkových Joy Division.

Premiéru měl ve čtvrtek, v předvečer 27. výročí zpěvákovy smrti, a byl to jeden z prvních filmů letošního canneského festivalu, o jehož kvalitách většina kritik nepochybuje.

"Malý film o velkých věcech" je celovečerním debutem holandského fotografa Antona Corbijna. Fotil i Joy Divison, posléze jeho portréty svá alba vyzdobili Depeche Mode, Nirvana nebo U2. Je také autorem desítek osobitých videoklipů.

Příliš o svém prvním filmu nemluvil, mezi kusými informacemi dlouho nebyl ani čas premiéry. Kritici u Control vychvalují obsazení hlavní role doposud neznámým Britem Samem Rileym, který o sobě říká, že před natáčením pracoval v Leedsu ve skladišti textilu. Jak Corbijn, který Joy Division sám fotil, dodává, Riley byl na roli ideální od první chvíle.

Foto: www.controlthemovie.com

"Hodně kapel, které jsem tehdy v Británii potkával, byli málo oblečení kluci, co se třásli zimou ve slabém kabátě a pokuřovali. Když jsem potkal Sama, bylo to také v zimě a působil na mě jako oni tenkrát."

"Strávil jsem hodně času před zrcadlem, abych se naučil Curtisovy pohyby," podotýká k Curtisově trhavému projevu před mikrofonem sedmadvacetiletý herec, "byl záhadným člověkem a umělcem i fantastickým textařem."

Charismatický Ian Curtis byl zpěvákem, textařem a kytaristou Joy Division, kterou nejvíc proslavil hit Love Will Tear Us Apart. Curtisova sebevražda ale brzy rozjetou kariéru kapely ukončila a fanoušci se za jeho života museli spokojit s aby Unknown Pleasure a Closer.

V roce 1980, v pouhých třiadvaceti letech, se Curtis v předvečer amerického turné oběsil. Trpil epilepsií a v osobním životě musel řešit vztah k manželce a belgické milence. Jeho sebevraždu zachytil i dokument 24 hour party people o manchesterské scéně, jejíž byla kapela součástí.

Foto: Aktuálně.cz

Ostatní členové po Curtisově smrti založili kapelu New Order. Přizvali klávesistku Gillian Gilbertovou, k melancholii Joy Division přidali popové melodie, ke kytarám elektroniku a singlem Ceremony zahájili dlouhou a úspěšnou kariéru, při níž pomáhali překračovat hranice mezi rockem a taneční hudbou. Jak ale minulý týden oznámil basista Peter Hook, na novou desku New Order se fanoušci už těšit nemají, skupina se rozpadla.

Čtěte: Basista New Order ohlásil rozpad kapely

Control byl zahajovacím snímkem sekce Quinzaine des realisateurs 60. ročníku festivalu v Cannes; rockovou scénu zde ještě zastoupí U2 3D, trojrozměrný dokument o největší kapele dneška, na jehož sobotní uvedení se měli osobně dostavit i Bono a The Edge.

 

Právě se děje

Další zprávy