Účastníci zájezdu jsou trhákem sezóny

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 9. 2006 0:00
Praha - Půl roku po premiéře jsou Účastníci zájezdu nejúspěšnějším filmem letošního roku. K 31. srpnu přilákali bezmála 740 tisíc diváků.

Celovečerní prvotina režiséra Komedie Jiřího Vejdělka podle stejnojmenného bestselleru Michala Viewegha tak překonala nejen americké trháky Harry Potter (700 tisíc lidí) a Šifra mistra Leonarda, ale i teenagerské Rafťáky, nejúspěšnější film první poloviny roku 2006, které doposud navštívilo 690 tisíc lidí.

Loni v kinech podobně bodoval Renčův Román pro ženy, taktéž adaptace Vieweghovy knihy. K 31. srpnu ho zhlédlo 560 tisíc diváků.

To znamená, že řidiči Miroslav Krobot s Pavlem Liškou se svým autokarem na české filmové dálnici o 180 tisíc diváků předjeli Vašuta s Kanóczovou.

Účastníci už vyšli na DVD, přesto se pořád objevují ve statistikách kin. Za posledních deset let se Účastníci stali pátým divácky nejúspěšnějším filmem.

Český žebříček desetiletí stále vede Svěrákův Kolja následovaný taktéž Svěrákovým Tmavomodrým světem a Hřebejkovými filmy Pelíšky a Pupendo.

Režisér Účastníků zájezdu Vejdělek je už v plné práci na svém druhém celovečerním filmu.

Tím bude veselá romská roadmovie Roming s Boleslavem Polívkou a Mariánem Labudou. Její premiéra je plánována na březen příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy