Woody zase točí. S Ewanem McGregorem

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 8. 2006 0:00
Praha - Do českých kin ještě nedorazil jeho snímek Scoop, a slavný newyorský neurotik Woody Allen už dokončuje další film. Ovšem zase v Anglii.

Jako obvykle o novém projektu nechce moc prozradit. Krom kusých informací z internetových fanouškovských stránek, kde jsou k nalezení i pokoutně získané fotografie z natáčení v londýnských exteriérech, se diváci musí spokojit s tím, že Allen snímek označuje "vážné drama".

Některé zdroje uvádějí, že se ještě točí, podle jiných už padla poslední klapka. Zatím se ani neví, jak se bude film jmenovat; sám autor ho nazývá "Nepojmenovaný letní projekt Woodyho Allena".

Italskému listu La Repubblica nicméně Allen aspoň částečně odtajnil obsah. Film prý vypráví o dvou bratrech, kteří koupí loď a opravují ji. Jeden z nich se zamiluje do ženy, která ho kousek sveze autem. Finanční problémy nakonec vedou k rozepři mezi bratry.

Atraktivní je herecké obsazení. Jako oni bratři se tu objeví filmoví fešáci Colin Farrell a Ewan McGregor, v hlavní ženské roli naopak doposud málo známá britská televizní herečka Hayley Atwellová.

Zahráli si tu i Tom Wilkinson a Mark Umbers - ti jsou teď v českých kinech společně k vidění ve wildeovské adaptaci Vějíř lady Windermerové.

Sám Allen tentokrát před kameru nevstoupil. "Vždyť já ani nejsem herec," říká. "Jsem komik s velmi malým rozsahem, který může dělat jen to, co dělá. Vypadám vtipně, ale nic víc. Ke své práci prostě potřebuju lidi, kteří umějí opravdu hrát - jako byl Jonathan Rhys Meyers v Match Pointu nebo tady Colin Farrell a Ewan McGregor."

Standardně allenovské bylo první Farrellovo setkání  s režisérem, u kterého hvězdy tak rády hrají. Herec byl prý tak nervózní, až se bál, že bude působit víc neuroticky než režisér.

 "Řekli mi, že to nebude moc dlouhá schůzka, a taky ano: skončila po sedmačtyřiceti sekundách," popisuje traumatizující zážitek. "Říkal jsem si: Co se stalo? Ale pak mi volal agent a řekl, že schůzka dopadla dobře a že jsem na Allena udělal velký dojem. A já to vůbec nemohl pochopit."

Po filmech Scoop (Sólokapr) a Match Point - Hra osudu je nový snímek už třetí v pořadí, který Allen natáčí ve Velké Británii. Začalo se v červnu v Londýně, pak se štáb přesunul na anglický venkov.

Právě před rokem v britské metropoli  Allen natáčel Sólokapra, ve kterém hrál spolu se svou novou divou Scarlett Johanssonovou; ta se objevila v hlavní roli i v předchozím Match Pointu.

Allen si prý při práci užíval hlavně londýnskou oblohu. "Je to skvělé místo pro letní natáčení, protože tu je šedivo, chladno a příjemně. Pro kameru je to ideální," řekl v telefonickém hovoru pro Philadelphia Inquirer - ještě předtím, než i v Londýně vypukla červencová vlna veder.

Colin Farell a Ewan McGregor při natáčení nového filmu Woodyho Allena
Colin Farell a Ewan McGregor při natáčení nového filmu Woodyho Allena | Foto: Aktuálně.cz

Podle mnohých práce za oceánem vnesla do stagnující Allenovy tvorby čerstvý vzduch. Zejména Match Point znamenal jistý průlom. Recenze na Sólokapra - který do amerických kin vstoupil před dvěma týdny a do českých přijde až v prosinci - jsou sice zatím smíšené,  přesto je "britské období" přijímáno jako znovuzrození slavného režiséra, kterému bylo často vyčítáno, že ve svých filmech z poslední doby už jen variuje předchozí témata.

"Já nikdy necítil žádné umrtvení," oponuje poznámkám ohledně předchozí kariéry Allen, jenž se proslavil snímky Annie Hallová či Hana a její sestry a celkem natočil na čtyři desítky titulů. "Vždycky jsem prostě udělal film a lidem se buď líbil, nebo ne - a já šel dělat další."

Nemá to nic společného s tím, kde vznikal, tvrdí: "Umím natočit dobré filmy v Londýně i v New Yorku a špatné filmy zrovna tak. Daleko víc to souvisí s kvalitou scénáře a s tím, jak jsem tvrdý v jeho dodržování."

 

Právě se děje

Další zprávy