Menzel začne obsluhovat krále ve čtvrtek

ČTK
7. 3. 2006 11:00
Praha - Už tento čtvrtek začíná režisér Jiří Menzel s natáčením tolik diskutovaného a očekávaného snímku Obsluhoval jsem anglického krále.
Oldřich Kaiser, Jiří Menzel
Oldřich Kaiser, Jiří Menzel | Foto: Ludvík Hradilek

Do hlavních rolí adaptace známé Hrabalovy knihy obsadil Oldřicha Kaisera, německou herečku Julii Jentschovou a Ivana Barneva z Bulharska, jehož zná ze svých divadelních režií v Sofii. Další role ztvární například Milan Lasica, Marián Labuda, Martin Huba, Josef Abrhám, Jiří Lábus a Jaromír Dulava.

Premiéra projektu za 85 milionů korun bude před Vánoci. Podle výkonného producenta Rudolfa Biermanna se bude do června 66 dnů natáčet v Obecním domě, v hotelu Paříž, na zámečku na Slapech, na nádraží v Liberci, u Harrachova, ve Vejprtech, v kině Lucerna a v reprezentačních prostorách pražského primátora.

Jiří Menzel
Jiří Menzel | Foto: Ludvík Hradilek

Spory o předlohu

Předlohu provázely od roku 1996 spory. Vedle nejasností kolem filmových práv se o natáčení vedle Menzela zajímali také Karel Kachyňa, Jan Svěrák, Miloš  Forman i Jan Hřebejk. Menzel nakonec začíná natáčení až s druhou verzí scénáře. "Teď je celistvější. Stará verze byla moc roztažená a příliš popisná," řekl režisér v polovině února novinářům.

Ke své filmové režisérské odmlce - od jeho posledního filmu uplynulo 12 let - prohlásil: "Nečekal jsem na tenhle film, čekal jsem, až dostanu slušnou práci. Kdyby šlo o jinou dobrou látku, budu ji dělat stejně rád," dodal. Podle něj  nebylo příliš těžké obsadit do hrabalovských rolí správné typy. V minulých letech se hodně věnoval divadelní režii včetně zahraničí.

Menzel má na kontě čtyři velké adaptace Hrabalových knih: oscarové Ostře sledované vlaky, Skřivánky na niti, Slavnosti sněženek a Postřižiny; navíc jednu z povídek filmu Perličky na dně z poloviny 60. let.

K ději Menzel prozradil, že si Kaiser bude vybavovat epizody ze svého života, které ztvární bulharský herec, takže se v něm prolnou dva příběhy. Dialogů prý bude podobně jako v knize málo.

 

Právě se děje

Další zprávy