Překvapiví Oscaři: filmem roku je Crash

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 3. 2006 8:10
Hollywood - Favorité víceméně pohořeli, řeči o zvážnění Hollywoodu vyšuměly v rozplizlých výsledcích. VÝSLEDKY, FOTOGALERIE a VIDEO.

Takové bylo letošní udílení Oscarů.

Večer zahájil moderátor Jon Stewart vtipkováním na účet favorizovaných filmů Zkrocená hora a Mnichov. Nakonec se ukázalo, že to tak úplně vtipkování nebylo.

Oscaroví akademici se asi zalekli sami sebe a při rozhodování naředili silnou pětku "konformnějšími" snímky. Žádný z favoritů se nestal jednoznačným vítězem, tím je spíš sebezáchovný pud Hollywoodu.

Kdo dál

Filmem roku nakonec není favorizovaná Zkrocená hora, ale snímek Crash; údiv nad vítězstvím byl patrný i na Jacku Nicholsonovi, který nejvyšší ocenění vyhlašoval. Oba snímky přitom získaly "jen" po třech soškách.

Stejný počet si odnesla lehce kýčovitá Gejša a hollywoodský spektákl King Kong; jakkoliv spíše ve vedlejších kategoriích.

Absolutně propadly "politické" snímky. Drama George Clooneyho Dobrou noc a hodně štěstí nakonec neproměnilo ze šesti nominací ani jedinou, nepochodil ani Spielberg se svým Mnichovem. V kategorii nejlepší zahraniční film neuspěl snímek Paradise Now.

King Kong si odnesl Oscara za nejlepší vizuální efekty
King Kong si odnesl Oscara za nejlepší vizuální efekty | Foto: Bontonfilm

Crash - BBC označila jeho vítězství přímo za šok - si odnesl také cenu za původní scénář a za střih. Zkrocená hora získala Oscara za režii (Ang Lee), scénář podle předlohy a za hudbu.

Výpravný snímek Gejša dostal tři Oscary - za kameru, výpravu a kostýmy, zatímco King Kong byl oceněn "technickými" Oscary za zvuk, střih zvuku a vizuální efekty.

Bezpečná volba

Film Crash, který natočil kanadský režisér Paul Haggis za pouhých 6,5 milionu dolarů, nepatřil ke kasovním trhákům roku, ale utržil 83 milionů.

Líčí křížící se osudy několika lidí během 36 hodin v Los Angeles, kde vyplouvá na povrch rasové a kulturní napětí mezi černochy, bělochy, Asijci a Araby. V "analýze velkoměsta" se objevuje Matt Dillon, Sandra Bullocková či Brendan Fraser.

Gejša dostala Oscara za nejlepší kostýmy
Gejša dostala Oscara za nejlepší kostýmy | Foto: Falcon

Kdo chce doložit tvrzení o konformitě akademie, může ho najít třeba v tom, že rasismus je "nejstarší" a nejprošlapanější z témat v pětici titulů nominovaných na nejlepší film; navíc snímek neměl nikterak výrazné recenze. Jako jediný se však odehrává v současnosti.

Herecké Oscary si tentokrát rozdělily rovnoměrně další čtyři filmy. Cenu za hlavní herecký výkon dostal zaslouženě Philip Seymour Hoffman (Capote) a Reese Witherspoonová (Walk the Line). Za vedlejší herecký výkon zlaté sošky získali Britka Rachel Weiszová (Nepohodlný) a George Clooney (Syriana) - pro něho je to první soška.

Cenu za celoživotní dílo si odnesl režisér Robert Altman. Z cizojazyčných filmů byl oceněn africký snímek Tsotsi.

Jednoznačným favoritem večera byla kovbojská romance Zkrocená hora s osmi nominacemi. Po šesti nominacích mělo rasové drama Crash, film George Clooneyho Dobrou noc a hodně štěstí a romantická Gejša.

S pěti nominacemi následoval životopisný film Capote, Spielbergův Mnichov a životopisný film o Johnnym Cashovi Walk the Line. Čtyři nominace měla britská romantická komedie Pýcha a předsudek, thriller Nepohodlný a velkofilm King Kong.

V "lehčím" tónu

Ačkoli Zkrocená hora, která líčí milostný vztah mezi dvěma kovboji, v kategorii nejlepší film nakonec nebodovala, ovlivnila předávací ceremoniál. Agentury to popisují asi takto: Téma filmu vneslo do tradičně okázalé slavnosti uvolněnou atmosféru i jemný vtip, který decentně rozdával osvědčený televizní komik Stewart.

Televize ABC, jež večer přenášela, spolu s akademií ovšem zvolila tuto "zábavnější" formu ceremoniálu nejspíš proto, aby obnovila klesající zájem diváků.

Keira Knightleyová nominovaná za Pýchu a předsudek na nejlepší herečku
Keira Knightleyová nominovaná za Pýchu a předsudek na nejlepší herečku | Foto: Reuters

Navíc je to jaksi nejjednodušší způsob, jak se ke Zkrocené hoře postavit; byť i další hlasy hovoří o tom, že Stewart byl "v rámci žánru" opravdu docela vtipný.

Námět Zkrocené hory každopádně využili pořadatelé hned v úvodu večera, kdy v krátkém sestřihu představili průvodce předcházejícími ročníky. Billy Crystal a Chris Rock se v něm ukázali v exteriéru Zkrocené hory, jak rozpačitě vykukují ze stanu a dvojznačně se omlouvají, že tentokrát nemají čas.

Stewart se pak na plátně objevil v posteli s Clooneym, jak se dohadují o tom, zda uvádění 78. ročníku Oscarů je či není sen. V jiném sestřihu diváci viděli parodii na kovbojskou milostnou romanci sestavenou ze známých sekvencí klasických hollywoodských filmů z prostředí drsných mužů na Divokém západě.

Stewart také přivítal obecenstvo slovy "dámy, pánové - a Felicity" se zřejmou narážkou na další film s námětem sexuální odlišnosti, tentokrát na snímek TransAmerica, v němž se Felicity Huffmanová představila jako muž podstupující změnu pohlaví.



Politika funguje

Homosexuální námět zazněl i ve filmu Capote o novináři a spisovateli Trumanu Capotovi. "Capote ukázal Americe, že ne všichni homosexuálové jsou mužní kovbojové - skutečně mezi nimi jsou i zdegenerovaní newyorští intelektuálové," zavtipkoval Stewart.

Průvodcem večera byl Jon Stewart
Průvodcem večera byl Jon Stewart | Foto: Reuters

Sál reagoval zejména na jeho narážky na politická témata. Na adresu hollywoodských celebrit, které často vystupují na podporu demokratických politiků, třeba řekl, že oscarová slavnost je večerem "kdy můžete vidět všechny své hvězdy a nemusíte přispívat Demokratické straně".

Hned ale zamířil i na republikánské cíle. Nepřítomnost zpěvačky Björk, která při jednom z minulých oscarových ročníků šokovala svou labutí róbou, vysvětlil odkazem na nedávný incident viceprezidenta Richarda Cheneyho, který na lovu postřelil jiného lovce...

 

Právě se děje

Další zprávy