Hollywood dospěl. Není to hezký příběh?

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 3. 2006 0:00
Praha - Filmoví novináři před nedělním udělováním Oscarů zálibně mluví o zvážnění Hollywoodu. Je a není to pravda. Jako všechno v továrně na sny.

Jaké pro to mají novináři argumenty kromě toho, že je to zároveň obhajoba jejich vlastní důležitosti? Míní, že pětice snímků nominovaných v kategorii nejlepší film je "bez výjimky zasmušilá, ačkoliv i při nich se člověk může tu a tam žalostně uchechtnout".

Z občanské nauky

Podle většiny médií byla nepostradatelnému marketingově nátlakovému virválu, který pravidelně obklopuje oscarové klání, letos lehce přistřižena křídla. Hledáček naopak zůstal pevně zaostřen na filmy samotné a jejich témata, "prosákla do populární kultury".

Máte radši King Konga...
Máte radši King Konga... | Foto: Bontonfilm

Zvláště když se 5 798 hlasujících členů Akademie filmového umění a věd obrátilo zády ke značné části produkce velkých studií a rozhodlo se podpořit menší snímky z nezávislých či specializovaných studií.

"Snímky nominované v kategorii nejlepší film by téměř mohly tvořit náplň hodiny občanské nauky, neboť si bez výjimky všímají ožehavých témat Ameriky," píše kupříkladu Gregg Kilday na stránce Hollywood Repoteru s tím, že jedinou politiku při letošních Oscarech představují náměty filmů.

Není to tak horké

Odpůrci těcho tvrzení jsou v zásadě dvou druhů. Prvním se takové filmy prostě nelíbí. Stanice ABC například přinesla reportáž, která označila nominaci filmů, jako je Zkrocená hora, za "kulturní pytel plný problémů".

Infobox
Autor fotografie: Profimédia

Infobox

KDO VYHRAJE? HLASUJTE!

  • Nejlepší film

  • Nejlepší režie

  • Nejlepší herec

  • Nejlepší herečka

  • Nejlepší vizuální efekty

Ani komentátor Bill O´Reilly z Fox News Zkrocené hoře zjevně nefandí: "V populární kultuře jdou věci od desíti k pěti. Třeba tenhle film o homosexuálních kovbojích. A on vyhraje, to víte, že jo, už posbíral spoustu cen a média ho tlačí jako zběsilá."

Druhá skupina letošní nominace nezpochybňuje, ale upozorňuje spíš na to, že Hollywood je někde jinde než většinová Amerika. Tedy že jen chce být vždycky společně s médii "u toho" a že vůle mluvit o vážných tématech se dnes cení, což je stejně cynické jako pravdivé.

Mediální vejce a slepice

Faktem je, že v aktuální pětce se prostě sešly opravdu dobré snímky, jejichž autory netřeba podezírat z podbízivosti, a že řada tvůrců, kteří se v uplynulém roce dostali do popředí, zastává "liberální" postoje.

...anebo Mnichov?
...anebo Mnichov? | Foto: Bontonfilm

Ale i oni vědí, jak má "film na Oscara" vypadat a že každou vlnu je třeba povzbudit. George Clooney tak mluví o tom, že Hoolywood se probouzí - no přece pak ti akademici nezaspí, ne? - a Spielberg přímo přirovnává "výtrysk angažovaných snímků" k filmům, které se objevovaly koncem 60. a začátkem 70. let.

Ale opravdovou proměnu by museli následovat i diváci. Takové filmy by se musely nejen vyrábět, ale muselo by se na ně chodit; a takové doby jsou zřejmě nenávratně pryč.

Zkrocená hora, jež s osmi nominacemi figuruje na špici oscarového pelotonu, sice vydělala solidní částku, přesto bojovaly s propadem návštěvnosti hlavně výpravné spektákly či oddechové filmy: Letopisy Narnie, Hvězdné války - Pomsta Sithů nebo Harry Potter. Ty také stále tvoří drtivou většinu produkce.

Ostatně jestli se na nečem takřka všichni shodnou, pak na tom, že právě kvůli nominacím bude mít letos předávání Oscarů velké problémy se sledovaností.
 

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy