Pampelišky a Claudia Cardinalová

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 3. 2006 15:05
Festival - Březnový filmový festival Febiofest navštíví hvězda italského filmu. A nejen ona.

Na tradiční a diváky oblíbenou filmovou přehlídku zavítá i francouzský režisér Claude Lelouch, německá herečka Julia Jentschová, polský režisér Juliusz Machulski (Sexmise, King Size), slovenská herečka Emília Vášáryová či český režisér Ivan Passer.

Podle ředitele přehlídky Fera Feniče neměla Cardinalová žádné zvláštní požadavky. Nevyžádala si bodyguardy ani speciální hotel. Vymínila si jen, že se rozhodně nechce setkat s politiky a na hotelový pokoj chce pouze bílé květiny. Pampelišky, které zaplavují Prahu ve vynikající letošní znělce Febiofestu, by Cardinalovou tedy asi nepotěšily.

Claudia Cardinalová
Claudia Cardinalová | Foto: Aktuálně.cz

Febiofest jako obvykle nabídne silnou kolekci nových snímků i retrospektivy. Představí nové filmy Woodyho Allena (Matchpoint), Spika Leeho (Spojenec), Clauda Lelouche, či kontroverzního Korejce Kim Ki-duka (Luk, Samaritánka). V české premiéře se tu představí debut Dana Wlodarczyka Indián a sestřička.

V retrospektivě "pro totální fajnšmekry", jak říká Fenič, bude představeno dílo Andyho Warhola a Michelangela Antonioniho.

Nebudou chybět filmy z Afriky, Jižní Ameriky, Asie a východní Evropy, přehlídka britsko-americké tvorby, panorama mladého evropského filmu i oblíbená sekce Divné videofilmy, v které se letos představí i nepřekonatelné teleshoppingové duo Eva a Vašek a skupina Surf. Doprovodný hudební program nabídne české i světové interprety world music.

Indián a sestřička
Indián a sestřička | Foto: Aktuálně.cz

Slavnostní zahájení festivalu obstarají hned tři filmy: komedie Já a ty a všichni ostatní, německý film Poslední dny Sophie Schollové a Lelouchova novinka Odvaha milovat. V rámci zahajovacího večera česká Asociace režisérů a scénáristů (ARAS) poprvé předá svou výroční cenu. Závěr přehlídky patří tradičnímu vyhlášení cen Kristián pro nejlepší loňské české hrané, dokumentární a animované snímky.

Febiofest se uskuteční od 23. do 31. března ve Village Cinemas Anděl, poté se přehlídka přesune do dalších českých i slovenských měst. Předprodej bude zahájen 15. března v poledne, lístky budou stát příznivých 69 korun.

Stránky festivalu ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy