Režisér Troška je na plyšáka hrdý

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 2. 2006 18:30
Praha - Zdeněk Troška má čistý hattrick. Od filmových novinářů převzal třetího Plyšového lva za třetí díl své série Kameňák.
Zdeněk Troška s producenty Pavlem Páskem a Jiřím Pomejem
Zdeněk Troška s producenty Pavlem Páskem a Jiřím Pomejem | Foto: Aktuálně.cz

Režisér Troška i producent Jiří Pomeje se podle svých slov na anticenu těšili. "Kdyby český Plyšový lev vždycky znamenal nejsledovanější a nejúspěšnější film roku, tak bych ho rád dostával pořád," prohlásil Pomeje dnes odpoledne při přebírání třetího plyšáka v řadě.

A Troška k ceně škodolibě dodává: "Pan Vachler ji třeba zruší, protože by ji mohl dostat on nebo někdo z jeho přátel. Opravdu bych na to přísahal, že to takhle dopadne."

Kameňák
Kameňák | Foto: Aktuálně.cz

Troška kontra Vachler

Vachler už také před letošním udílením Českých lvů prohlásil, že počítá s jejím zrušením: prý udílení Plyšových lvů považuje za "smutnou záležitost bez pozitivní energie". Ale v zájmu spravedlivého mače je také třeba dodat, že šéf České filmové a televizní akademie i pořadatel Lvů loni natočil komedii Doblba!, jež nebyla filmovými novináři přijata nikterak příznivě.

Tvůrci Kameňáku se vůči známému propagátorovi vegetariánství vymezili i tím, že novinářům nabídli masové občerstvení, což komentovali slovy: "V sobotu dostanete sóju, my vám dáme šunku." Podle Trošky byl mnohem větším kandidátem na Plyšového lva třeba předloňský Jakubiskův snímek Post coitum, který ho prý jako diváka urazil.

Infobox

AUDIO: ZDENĚK TROŠKA
A JIŘÍ POMEJE MAJÍ
PLYŠOVÉHO LVA

Diváckost je Troškovi vším

Troška s Pomejem neustále zdůrazňují divácký úspěch svého filmu i radost ze "zlatého hattricku". Tím vrcholí jejich dvanáctiletá spolupráce, během níž společně vytvořili sedm filmů.

Série Kameňák vskutku zaznamenala u diváků velký úspěch, byla ostatně sestavena z jimi  zaslaných vtipů. Přes milion Čechů vidělo sérii v kinech a 12 milionů u televizních obrazovek. Nicméně Troška už další pokračování neplánuje; Kameňák považuje za ukončenou trilogii stejně jako Slunce, seno...

Pochybnosti kolem udělování

O ceně rozhodují filmoví novináři, soška je ze sádry obalené plyšem. V minulosti ji získaly filmy Kanárská spojka, Ještě větší blbec, než jsme doufali, Divoké pivo, UŽ, Rychlé pohyby očí, Nebát se a nakrást, Začátek světa, Jak ukrást Dagmaru, Waterloo po česku a v posledních třech letech Kameňák. V té souvislosti je nutné ocenit, že Troška sošku převzal; v minulosti to mnozí nedokázali.

Každopádně však je celá tahle plyšová instituce trochu přežilá a vtipná asi stejně jako humor v Troškových filmech. A přestože Kameňáky nejsou žádné perly, v něčem může mít Troška trošku pravdu.

Pro koho je Plyšový lev?

Partičkování a "vymezování se" je dlouhodobou diagnózou českého filmu a není cizí ani kritikům, kteří plyšáky udělují. Navíc Plyšového lva většinou - poněkud levně - dostávají snímky, které ani nedeklarují vyšší ambice než přitáhnout diváky hrubozrnným humorem, oplzlými scénami a záplavou celebrit.

Pokud bude Plyšový lev zachován, měly by kandidáty být spíše filmy ambicióznější, které zkolabovaly kvůli neschopnosti či nesoudnosti svých tvůrců - což ovšem není totéž jako čestná prohra. Pro inspiraci se pro jednou lze podívat třeba do Hollywoodu na Zlaté maliny. 
 
Další reakce Zdeňka Trošky na Plyšového lva najdete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy